NIL BARÓ MESTRES VEÍ DE CASTELLDEFELS I JUGADOR DE RUGBI A LA UE SANTBOIANA

En Nil té 21 anys i un llarg palmarès a la seva esquena. El podem trobar per la geografia espanyola jugant a rugbi en la seva posició d’ala o d’arrier en un dels millors equips d’Espanya de rugbi: la Unió Esportiva Santboiana. Als 5 anys va començar la seva passió amb la pilota ovalada i això sembla que només és el començament. Fa uns mesos va arribar d’un Erasmus a França on va jugar Union Bordeaux-Bègles (França) Encara que el rugbi li ocupa moltes hores, és estudiant del quart any en el grau d’Economia de la UB, és atleta i li encanta la política, creu fermament en el canvi i treballa activament en les Joventuts d’Esquerra Republicana de cara a les properes eleccions municipals. 

 

¿Com vas conèixer aquest esport?
El meu besavi va ser un dels que va portar el rugbi a la península ibèrica i un dels primers a jugar a la Unió Esportiva Santboiana fundada l’any 1921. Del meu besavi a la meva àvia i de la meva mare a mi, m’han transmès la passió del rugbi essent jo el següent a jugar-hi.

¿En quins campionats internacionals has participat?
Campionats d’Europa sub18 i sub19 de rugbi XV i el Campionat d’Europa i Sèries mundials sènior de rugbi a set o Seven, en varies ocasions.

¿Què és el rugbi per a tu?
Una ajuda, una excusa per viure la vida més intensament.

¿Què diferencia el rugbi d’un altre esport?
Es podran dir moltes coses que fan del rugbi un esport especial. Jo destacaria que de la mateixa manera que al bàsquet tots són alts i alt futbol prims i ràpids, en el rugbi és imprescindible el més gros per empènyer, el més hàbil per passar la pilota i el més ràpid per finalitzar les jugades col•lectives. La gent que no coneix el rugbi, es pensa que és un esport que no té gaire regles però és molt ordenat i així ho ha de ser; som 15 jugadors en el camp.

¿Quins avantatges i desavantatges hi ha en aquest esport?
Jugar en un equip de rugbi comporta tenir amics. Tenir amics de veritat que donaran la cara per tu i tu per ells sempre i per tota la vida. Potser un desavantatge és que és una mica esclau, en el sentit que t’agrada tant que no pots deixar de veure la vida des del prisma d’un jugador de rugbi. Els exjugadors de rugbi no existeixen.

¿Per què li diries a una altra persona que jugui a rugbi?
Per millorar la seva autoestima. Tirar a terra a un jugador d’un placatge, et millora l’autoestima.

¿Consideres que qualsevol persona pot practicar-lo?
El rugbi és un esport per tots, però no tothom el pot practicar. Has de ser valent, assumir el contacte i que t’agradi anar per terra. Sense això no gaudeixes i si no gaudeixes, no hi jugues.

¿Què opines sobre la professionalització del rugbi?
D’ençà de la Copa del Món del 1995, el rugbi s’ha professionalitzat, estès i desenvolupat per tot el món, molt ràpidament. Que cobrin molt els cracks és positiu però encara ho és més portar el rugbi a parts del món on és del tot desconegut. Aquí no ens n’adonem però el rugbi és un dels esports capdavanters a la Commonwealth. La Copa del Món de rugbi és el tercer esdeveniment esportiu del món que mou més capital del món, darrere dels Jocs Olímpics i el Mundial de futbol.

¿Com popularitzaries aquest esport a Espanya?
Emetent un partit per jornada de la lliga espanyola, per una canal important. Amb això, n’hi hauria prou. També ajudaria que a les escoles se’n fes més difusió com passa al Regne Unit. Això atrauria talents que d’una altra manera jugarien als esports més comuns.

¿Quin ha sigut el moment més difícil de la teva carrera esportiva?
Probablement sigui quan vam perdre la final de Divisió d’Honor espanyola a Valladolid als últims minuts.

¿Quan gaudeixes més dels partits?
Jugant. Quan més a prop estic del joc, millor m’ho passo. A l’hora de preparar els partits, visualitzo moments, jugades, coses que puc fer. I a vegades no surten, però quan surten, em reforcen molt i em sento molt realitzat

Si no fossis jugador de rugbi, ¿quin esport practicaries?
Jugador del que vulguis. M’agrada jugar a tot en tot moment. Sempre penso en jocs i reptes i veure si els puc superar, en l’esport i en tots els aspectes de la vida. A més, jo des de petit he combinat el rugbi amb l’atletisme i córrer és la meva altra passió.

¿Quines característiques ha de tenir un jugador de rugbi?
Ha de tenir respecte per si mateix (amor propi), ha de tenir respecte al rival (competitivitat), ha de tenir respecte a l’àrbitre (educació) i ha d’estimar els companys d’equip com si fossin part d’ell mateix.

¿Quines característiques ha de posseir un capità?
Jo fa molt de temps que no sóc capità, però hi ha diversos estils de capitans. Hi ha el capità exemplar i tímid, hi ha el capità extrovertit i simpàtic. Sigui com sigui, un capità ha de ser un líder creïble i en cap moment ha de mostrar feblesa, ni de cara als seus companys d’equip ni a l’equip contrari.

¿Què significa per a tu el tercer temps?
És un lloc de retrobament amb antics amics de l’equip rival. És un dels pilars fonamentals del rugbi. Que puguis fer una cervesa amb qui t’has estat “barallant” durant el partit és extraordinari.

QÜESTIONARI
DE LA VIDA:
Una pel·lícula: Il·lusions d’un mentider (dirigida per Peter Kassovitz)
Un llibre: El Factor humà (John Carlin)
Una actriu: Keira Knightley
Un cantant: Kate Perry
Un esportista: Ashton Eaton (Campió del Decatló dels Jocs Olímpics de Londres)
Un equip: U.E.Santboiana
Un estadi: HongKong Stadium
Un menjar: Raviolis a la carbonara
Un color: Blau
Una ciutat: Wellington
Un ídol: Éric Abidal
Un invent: Un wifi mundial, que arribés a totes les persones sense cap mena de discriminació.
Un lloc: Platja de Castelldefels
Un desig: Ser feliç
Un somni: Participar en uns Jocs Olímpics