Vents de canvi

Fa unes setmanes que els resultats de les eleccions gregues, del passat 25 de gener, estan posant de relleu que les coses es poden canviar. Poden canviar, en primer lloc, perquè a Grècia el poble va dir prou a més patiments. Va dir prou al Memoràndum que l’anterior govern conservador va signar amb la Troika (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional).
Un prou popular que es va traduir en vots majoritaris per l’Alexis Tsipras, el nou primer ministre i per la seva formació d’esquerres Syriza. És per això que el nou govern grec ha decidit –pensant en les persones- impulsar mesures econòmiques i socials per posar fi a les polítiques d’austeritat que han portat aquell país -i als països del sud d’Europa- més atur, pobresa i desigualtats. El nou govern grec ja ha definit un programa amb accions dirigides a contenir la crisi humanitària, amb una fiscalitat justa perquè els poderosos finalment paguin impostos i amb un pla per rellançar l’economia per combatre un atur sense precedents i tornar al creciment.
Un programa de govern amb reformes profundes en el funcionament de l’Estat i del sector públic, posant fi al clientelisme, les privatitzacions i el frau fiscal, perquè com va dir Tsipras: “el nostre objectiu no es tornar a 2009, sinó canviar tot allò que va portar al país a portes de la bancarrota econòmica, paro també moral”. Els resultats de les eleccions a Grècia posen de relleu, també, que les coses poden (i han de) canviar a Europa. Les polítiques conservadores de Merkel, Rajoy i Samaras, són vencibles. El futur de la UE, i de les condicions de vida de la seva ciutadania, està compromesa per l’austeritat destructiva que han imposat els poderosos i pels mandats de les actuals majories conservadores, però canviar Europa és necessari i possible, com ho està demostrant Grècia. Europa necessita d’un canvi per a sortides progressives a la crisi que estem vivint, en la direcció d’una refundació d’Europa sobre unes bases de democràcia, drets, justícia, solidaritat i sostenibilitat.
El 25 de gener, el poble grec va fer historia amb el seu vot, impulsant un espai de canvi i d’esperança per a totes les persones d’Europa; han volgut passar pàgina a les fallides mesures d’austeritat, demostrant que quan la ciutadania vol, quan s’atreveix, s’uneix i quan supera la por, les coses poden canviar.
El 2015 és un any electoral a diversos països europeus. També a l’Estat espanyol és viurà un any d’eleccions: 22 de març eleccions andaluses, 24 de maig eleccions municipals i autonòmiques, 27 de setembre eleccions catalanes i, a finals d’any, eleccions generals. Els vents de canvi poden arribar a Castelldefels, Catalunya i Espanya.