Fa unes setmanes que els resultats de les eleccions gregues, del passat 25 de gener, estan posant de relleu que les coses es poden canviar. Poden canviar, en primer lloc, perquè a Grècia el poble va dir prou a més patiments. Va dir prou al Memoràndum que l’anterior govern conservador va signar amb la Troika (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional).
Un prou popular que es va traduir en vots majoritaris per l’Alexis Tsipras, el nou primer ministre i per la seva formació d’esquerres Syriza. És per això que el nou govern grec ha decidit –pensant en les persones- impulsar mesures econòmiques i socials per posar fi a les polítiques d’austeritat que han portat aquell país -i als països del sud d’Europa- més atur, pobresa i desigualtats. El nou govern grec ja ha definit un programa amb accions dirigides a contenir la crisi humanitària, amb una fiscalitat justa perquè els poderosos finalment paguin impostos i amb un pla per rellançar l’economia per combatre un atur sense precedents i tornar al creciment.
Un programa de govern amb reformes profundes en el funcionament de l’Estat i del sector públic, posant fi al clientelisme, les privatitzacions i el frau fiscal, perquè com va dir Tsipras: “el nostre objectiu no es tornar a 2009, sinó canviar tot allò que va portar al país a portes de la bancarrota econòmica, paro també moral”. Els resultats de les eleccions a Grècia posen de relleu, també, que les coses poden (i han de) canviar a Europa. Les polítiques conservadores de Merkel, Rajoy i Samaras, són vencibles. El futur de la UE, i de les condicions de vida de la seva ciutadania, està compromesa per l’austeritat destructiva que han imposat els poderosos i pels mandats de les actuals majories conservadores, però canviar Europa és necessari i possible, com ho està demostrant Grècia. Europa necessita d’un canvi per a sortides progressives a la crisi que estem vivint, en la direcció d’una refundació d’Europa sobre unes bases de democràcia, drets, justícia, solidaritat i sostenibilitat.
El 25 de gener, el poble grec va fer historia amb el seu vot, impulsant un espai de canvi i d’esperança per a totes les persones d’Europa; han volgut passar pàgina a les fallides mesures d’austeritat, demostrant que quan la ciutadania vol, quan s’atreveix, s’uneix i quan supera la por, les coses poden canviar.
El 2015 és un any electoral a diversos països europeus. També a l’Estat espanyol és viurà un any d’eleccions: 22 de març eleccions andaluses, 24 de maig eleccions municipals i autonòmiques, 27 de setembre eleccions catalanes i, a finals d’any, eleccions generals. Els vents de canvi poden arribar a Castelldefels, Catalunya i Espanya.