La nova corporació municipal de Castelldefels pren possessió aquest dissabte 13 de juny

Els 25 regidors que formen el ple del nostre municipi escolliran amb el seu vot qui ostenta l’alcaldia i, per tant, qui forma el govern municipal • Serà alcalde o alcaldessa el candidat que aconsegueixi com a mínim 13 vots. En cas que cap d’ells ho aconsegueixi, serà alcalde el candidat de la llista més votada.

 

Aquest proper dissabte 13 de juny se celebra al Saló de Plens de l’Ajuntament de Castelldefels la sessió de presa de possessió dels vint-i-cinc membres de la nova corporació municipal sorgida dels resultats de les eleccions locals del 24 de maig passat.

El Ple extraordinari començarà a les 12 del migdia. En primer lloc, la mesa d’edat, que s’encarregarà de prendre jurament o promesa als 25 regidors i regidores, la formaran dos d’aquests edils, el de més edat i el de menys edat, en aquesta ocasió Jesús Romo(PP) i Candela López(Movem), respectivament. En presència del secretari municipal, que comprovarà les credencials dels vint-i-cinc, la mesa prendrà jurament o promesa a cadascun dels representants electes.

A continuació, la mesa demanarà als candidats que encapçalen les set llistes electorals que tindran representació municipal en el període 2015-2019 si presenten candidatura a l’alcaldia o no. Els portaveus dels set grups faran el seu discurs programàtic i de justificació de la seva postura pel que fa a l’elecció de l’alcalde i la formació del Govern municipal, començant pel que té menor representació.

Els candidats que encapçalen cadascuna de les set llistes són Manuel Reyes (PP), María Miranda (PSC), Candela López (Movem Castelldefels), Antoni Casas (ERC), Guillermo Massana (C’s), Xavier Amate (CiU) i Álex Company (Castelldefels Sí Pot). Del conjunt de regidors i regidores, només 9 ja ho eren en l’anterior consistori; 15 seran rostres nous; i un va ser representant electe en mandats anteriors.

 L’elecció de l’alcalde

Acabats els discursos es procedirà a escollir l’alcalde mitjançant votació secreta dels 25 regidors. Fet l’escrutini de les vint-i-cinc paperetes, serà proclamat alcalde el candidat que hagi obtingut la majoria absoluta dels suports, és a dir, 13 vots.

Si cap d’ells arriba a aquesta xifra serà investit alcalde el candidat de la llista més votada a les urnes el 24-M.

A Castelldefels, per tant, els escenaris poden ser dos: que l’actual alcalde en funcions sigui investit amb el vot dels regidors del seu grup (8) —o bé amb més de 8 si aconseguís el suport d’altres grups—; o bé que es doni una suma de grups que acordin un únic candidat alternatiu a Reyes i arribin a reunir 13 vots.

Dels resultats de les eleccions de fa tres setmanes en va resultar que els 25 regidors que conformen el Ple es reparteixen de la manera següent:

— PP: 8 regidors

— PSC: 4 regidors

— Movem: 4 regidors

— ERC: 3 regidors

— C’s: 2 regidors

— CiU: 2 regidors

— CSPOT: 2 regidors

Aquestes són les xifres que s’han de combinar, tot i que podria no ser necessària cap combinatòria (en funció de la posició final que adopti cada grup, ja que el més nombrós, amb 8 representants, és el Grup municipal popular), per determinar qui ostentarà l’alcaldia.

Proclamada l’alcaldia i promès o jurat el càrrec per part del candidat més votat, aquest passarà a presidir el Ple ja en qualitat d’alcalde, i donarà la paraula de nou als portaveus de cada Grup polític, que explicaran el perquè de la seva decisió i el sentit del seu vot. Finalment, acabat el torn d’intervencions i per cloure l’acte, l’alcalde o alcaldessa pronunciarà el seu discurs d’investidura, en què s’espera que esbossi les línies mestres de l’acció municipal que desenvoluparà. El cant dels Segadors posarà punt i final al Ple constitutiu de la corporació municipal 2015-2019.

El Ple extraordinari podrà ser seguit via internet per CastelldefelsTV.org. L’emissora municipal Ràdio Castelldefels (98.0 FM; i radiocastelldefels.org) també transmetrà el Ple en directe. El portal de notícies municipal, elcastell.org, i els perfils de l’Ajuntament de Castelldefels a les diferents xarxes socials informaran al minut del desenvolupament de la sessió.