XXXIV Trobada d’Animadors de Cants per a la Litúrgia de Montserrat a Castelldefels

EL CANT LITÚRGIC DE MONTSERRAT VISITA CASTELLDEFELS

Aquests propers 24 i 25 d’octubre, Castelldefels acull la trobada anual d’Animadors de Cant per a la Litúrgia, que organitza el Monestir de Montserrat i el Bisbat de Sant Feliu. La reunió, a la qual hi assistiran uns cent cantaires i directors de cor procedents de tots els indrets de terres de parla catalana, té com a objectiu divulgar i dignificar el cant litúrgic de les misses, alhora que també pretén reforçar la germanor entre els assistents.

Arran del Concili Vaticà II, en el qual es va afavorir que les misses es fessin en llengua vernacle i també els cants de la litúrgia, el Monestir de Montserrat va prendre la iniciativa de formar els animadors de cant per a la litúrgia, que de fet són directors de cant coral i majoritàriament seglars, amb la finalitat que assolissin una qualitat musical adient, tot aprofitant l’experiència i qualitat que Montserrat té en l’àmbit de música religiosa. Enguany, la celebració d’aquesta trobada es fa a Castelldefels aquests propers 24 i 25 d’octubre, esdeveniment que comptarà amb l’assistència del Bisbe de Sant Feliu, Monsenyor Agustí Cortés, membres de la comissió organitzadora de les Trobades d’Animadors de Cant, com la monja benedictina Natàlia Aldana, i també de l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López.

El Bisbe Cortés destaca que “el cant per a la litúrgia no es fa només per a crear un estat d’ànim o un ambient determinat per a satisfer un gust estètic. És l’Església que s’expressa i canta perquè és Jesucrist qui viu en ella”. Per la seva banda, la monja montserratina Natàlia Aldana, membre de la comissió organitzadora, subratlla que la trobada té també un caràcter de cohesió entre els animadors de cant. I afegeix que “molts dels cantaires no només comparteixen el goig del cant, sinó que també comenten experiències de les seves parròquies, la qual cosa fomenta la germanor i l’amistat”.

La primera reunió d’Animadors de Cant va tenir lloc a Montserrat el 1970. Al cap de pocs anys, però, la demanda d’assistència a les jornades van fer petit el Monestir, i es va prendre la decisió que s’organitzessin les jornades a un poble o ciutat dels Països Catalans amb l’objectiu que esdevingués un acte itinerant. La trobada, d’aquesta manera, serveix per a de donar a conèixer als assistents la realitat d’altres conrades, alhora que afavoreix la cohesió entre els animadors. L’any anterior es va fer a Castelló i enguany es fa a Castelldefels.

Cap de setmana intens de religió i tradició a Castelldefels

Castelldefels també acollirà el  mateix cap de setmana la celebració dels 30 anys d’existència de la Hermandad Cristo de la Paz, entitat molt activa en les processons religioses al poble. El rector de la parròquia de Castelldefefels, Mossèn Xavier Sobrevia, destaca la importància pel poble de la coincidència en un cap de setmana de dos esdeveniments tan remarcables com la Trobada dels Animadors de Cant i el 30è Aniversari de la Hermandad Cristo de la Paz. Sobrevia recalca que “Castelldefels és un poble amb vitalitat, amant de les tradicions, amb creients de fe intensa i amb una clara vocació social”. Mossèn Xavier vol donar les gràcies al Bisbe Agustí Cortés i a l’Alcaldessa de Castelldefels, Candela López, per la disposició a recolzar aquests dos actes amb la seva presència. Alhora, també vol fer extensiu l’agraïment al Monestir de Montserrat i als centenars de voluntaris i fidels que de manera desinteressada han dedicat temps i esforç perquè la paraula de Déu s’hagi fet present a través de dos actes que uneixen religió i tradició.