La No-Violència, una actitud davant la vida

Mirant el calendari interreligiós de l’Asociació Unesco per al Diàleg, que tinc penjat a la paret de l’habitació de casa on tinc l’ordinador, em crida l’atenció la celebració que hi ha reflectida per al dia 30 de gener: “Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP)”, una celebració de la qual conexia l’existència però que no recordava que se celebrava cada any justament el dia 30. I és així perquè és el dia en què va morir Gandhi, assassinat, paradoxalemt, en un acte fanàtic de violència. Gandhi, el mahatma (títol religiós a l’India, que vol dir “Ànima Gran” ) va presentar, de manera activa, el concepte “ahimsa” a Occident (bàsicament, vol dir “no-violència”), un concepte que essencialment comparteixen les religions “occidentals” però que no sembla tan explícit com a les religions índiques. Ara em ve al cap l’etapa de la meva vida en què vaig descobrir jo l’ahimsa, a l’època en què començava a endinsar-me en les religions “orientals”. Va ser cap als anys 1982-84 que vaig mirar de posar en pràctica a la meva pròpia vida el concepte de l’ahimsa en una dimensió holísitica, és a dir, no exercir violència sobre cap ésser animat o inanimat del planeta. Val a dir, i ho reconec, que no és una pràctica fàcil, però sempre m’he sentit compromès amb aquesta actitud vital, i procuro (no sempre amb èxit) no realitzar accions violentes o que puguin derivar en violència. Bé, tornant al DENIP, cerco informació sobre aquest Dia i trobo que el seu lema és el següent: “Amor universal, No-Violència i Pau. L’Amor universal és millor que l’egoisme, la No-Violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra”. Un missatge aparentment senzill i tan i tan difícil de dur a la pràctica. Si jo, que em considero pacífic i pacifista, tinc rampells, diguem-ne, violents, què puc esperar d’un món cada vegada més submergit en l’odi, l’enveja i els fanatismes de tota mena? Cal seguir confiant, doncs, en l’educació, i és per això que dies assenyalats com aquest, “Dia Escolar de la No-Violència i la Pau”, són encara tan necessaris. Som-hi!