No hi ha cap bandera espanyola capaç d’amagar la falta de democràcia real

En els darrers temps, estem veient com des dels poders estatals i dels qui treballen per a ells i l’IBEX35, tracten d’instrumentalitzar el poder judicial per evitar haver de donar una resposta política a les problemàtiques quotidianes de la ciutadania. Especialment PP i C’s bloquen qualsevol opció de debat polític i d’exercici de la llibertat d’expressió: no volen entendre que la base de la democràcia és justament el diàleg i la necessitat d’arribar a acords. Aquí, Estats com el Regne Unit o Canadà els poden ensenyar algunes lliçons valuoses.
Quan el Tribunal Constitucional espanyol reinterpreta allò que diu la Constitució del 78 i tomba lleis com la de pobresa energètica, el fracking, el codi de comerç o la llei d’igualtat efectiva (només per posar alguns exemples), no està atacant l’independentisme, està agredint tota la societat catalana que veu com l’exercici dels seus drets i la protecció social a la qual té dret, se’n va pels desguassos de les clavegueres de l’Estat. El fet que els consensos del nostre Parlament siguin anul·lats per 12 jutges mostra fins a quin punt és feble el concepte de democràcia i de justícia social al Regne d’Espanya.
Els qui pensin que sense llei no hi ha democràcia no han estès què és la democràcia. Són les societats vives les qui es doten de lleis per organitzar el seu dia a dia i no a l’inrevés.

Només així podem explicar l’actitud dels 10 regidors del PP i de C’s al darrer Ple municipal: van fer passar la seva interpretació de la Constitució per damunt dels drets humans. Per això diem que no hi ha cap bandera espanyola, per gran que sigui, capaç d’amagar la falta de democràcia real.

Jordi Maresma

Grup Municipal ERC