Las Brigadas Internacionales en Castelldefels, presentación del libro de Alfonso López Borgoñoz

Divendres, 27 gener 2017

Las Brigadas Internacionales en Castelldefels, presentación del libro de Alfonso López Borgoñoz y posterior mesa redonda.
Alfonso López Borgoñoz (València, 1960). Arqueòleg i historiador, ha publicat diversos textos sobre el món funerari romà i sobre història de la ciència a revistes especialitzades, així com també sobre la problemàtica dels drets humans (va ser el president d’Amnistia Internacional Catalunya de 2004 a 2006 i president de la Secció Espanyola d’Amnistia internacional, 2008 2014), així com de la lluita contra les pseudociències (és president de ARP-Societat Espanyola d’Avanç del Pensament Crític). Actualment treballa a l’Ajuntament de Castelldefels , on, entre altres funcions, és la persona responsable del Conjunt Patrimonial del Castell de Castelldefels. Sobre la temàtica de les Brigades Internacionals, a més de la seva publicació sobre les mateixes a Castelldefels, ha col·laborat amb un parell de textos per al llibre commemoratiu del vuitantè aniversari de la seva arribada a Espanya que publicarà el Centre d’Estudis i Documentació de les Brigades Internacionals .

Lloc: Aula dels Escriptors, de la ACEC, Edificio Ateneu – Carrer Canuda, 6 – 5ª planta – Barcelona
Horari: 18.00
Organització: El Laberint d’Ariadna – Presenten Anna Rossell i Felipe Sérvulo. Intervenen a la taula rodona: Manuel González Navarro i Alec Forsmann
*
Dissabte, 28 gener 2017

¿Por qué estaban los brigadistas en Castelldefels? Visitas al castillo, a la exposición temporal y a su última prisión en España

Durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), les Brigades Internacionals van ser unes unitats militars compostes, principalment, per voluntaris estrangers que procedien de 54 països. Van lluitar a favor de la República espanyola, enfront de les tropes militars dirigides pel general Franco, el qual era ajudat pels exèrcits d’Alemània i Itàlia.
La xifra exacta no és segura. El total inscrit va ser de 35.252 brigadistes  (hi ha fonts que parlen de 59.380 persones), però no hi va haver mai més de 20.000 homes alhora. Hi van morir 9.934.
La nacionalitat més nombrosa en brigadistes va ser la francesa, amb uns 10.000 voluntaris. Els alemanys i els austríacs van ser uns 5.000, en la seva majoria exiliats a París i a Brussel·les com a conseqüència de l’ascens del nazisme. Altres contingents importants van ser l’italià (amb 4.000 membres), el britànic (amb 2.500), el nord-americà (2.000) o el miler de sud-americans. Procedien d’estrats socials molt diferents, des d’intel·lectuals a treballadors manuals, i alguns d’ells acabarien convertint-se, per diferents raons, en personatges de notable importància històrica.
VOLUNTARIS EN DEFENSA DE LA REPÚBLICA
La participació de voluntaris estrangers a favor de la República durant la Guerra Civil va ser constant des del començament del conflicte. El 18 de juliol de 1936 mateix, data de l’inici de la guerra, molts atletes que aquell estiu anaven a participar en l’Olimpíada Popular de Barcelona es van unir en una brigada i alguns, com l’austríac Mechter, moririen només un dia després. A l’agost, un batalló format per francesos i belgues va entrar en combat a Irun.
La creació de les Brigades Internacionals
La idea original de la creació de les Brigades Internacionals es va presentar a Moscou el setembre de 1936. Es tractava de captar voluntaris comunistes i no comunistes per participar a la guerra en suport dels republicans espanyols. En un primer moment, el Govern de la República no es va decidir a acceptar la proposta, però va canviar d’opinió a l’octubre, quan els primers combats van mostrar les dificultats per obtenir la victòria.
Els primers passos
La base de les Brigades Internacionals es va situar, en aquell moment, en l’aeròdrom de Los Llanos, a Albacete, on també hi havia l’Estat Major de l’Aviació Republicana. Els primers voluntaris van començar a arribar-hi el 12 d’octubre, però aviat el primer comitè organitzador es va veure superat pel gran nombre de brigadistes i es va transformar en un comitè militar. El francès André Marty va ser anomenat cap de la base i de les Brigades Internacionals.
Lloc: Porta principal del Castell – Avda. Manuel Girona s/n – Castelldefels
Horari: 11.00 h
Organització: El Laberint d’Ariadna – Presenta Alfonso López Borgoñoz