Dos llibres sobre el poble gitano

El dia 8 d’abril es va celebrar una nova edició del Dia Internacional del Poble Gitano i és bo assenyalar-ho perquè ens trobem en un moment de la història de la “civilització occidental” en què s’està agreujant, dia rere dia, la involució que ja fa temps que vivim en el terreny dels drets humans i del respecte a la diferència, i això que els gitanos, a casa nostra, no en són pas, d’estrangers! Malauradament, encara continuen ben vius els estereotips negatius al voltant d’aquest poble mil.lenari. I precisament, estic llegint aquests dies de Setmana Santa un dels darrers llibres del recentment traspassat escriptor italià, Dario Fo (1926-2016), potser l’autor més representat del món. El llibre es titula, en català, De sang gitana (El campeón prohibido, en castellà, i Razza di zingaro, en l’original italià). La novel.la explica la vida i la tràgica mort del boxejador i campió alemany Johann Trollmann a mans dels nazis. De totes maneres, soc pessimista a l’hora de pretendre que llibres com aquest puguin sacsejar la majoria de les actuals consciències aburgesades occidentals, ja siguin de dretes, d’esquerres, de centre o falsament apolítiques. I no sé jo si en aquestes masses (de vacances de Pasqua, és clar!) els interessa gaire el que passa més enllà dels seus nassos. Carpe diem en estat pur. Insana enveja la meva…
Finalment, voldria recomanar un altre llibre, el de Javier Aguirre Felipe (1947-2011), Historia de las itinerancias gitanas. De la Índia a Andalucía (Zaragoza, 2008), un impressionant manual erudit sobre la morfologia dels grups gitanos i la seva dispersió pel continent europeu. Al 2009, el Javier, que visitava Castelldefels amb relativa freqüència, em va venir a conèixer (tot un honor per a mi) al despatx de l’Ajuntament de Castelldefels, arran d’una carta recent que jo havia publicat als diaris sobre el samudaripen o extermini dels gitanos durant la Sergona Guerra Mundial. Pocs anys més tard, al 2011, em va sobtar molt llegir la seva mort, a La Vanguardia…, i, per això, avui, vull agrair-li, públicament, la grandíssima feina d’investigació que va dur a terme, durant els darrers vint anys de la seva vida, sobre les migracions del poble gitano.

Moltes gràcies, Javier. I ara que ve Sant Jordi, si sou de comprar llibres per llegir-los, ja us he donat dues bones idees.