Carme Sánchez acaba de publicar el llibre “El sexe que volem les dones”

Carme Sánchez, manresana de naixement, castelldefelenca d’elecció, és psicòloga clínica, sexòloga i terapeuta de parella. Ha estat vinculada a diferents ONG (Creu Roja i Federació de Dones per la Igualtat del Baix Llobregat) i associacions professionals (Col·legi de Psicòlegs i Associació de Planificació Familiar). Col·labora en diferents mitjans de comunicació, com “Les mil i una nits” de Catalunya Ràdio, i a La Voz des de fa 17 anys.

L’entrevistem avui perquè acaba de publicar El sexe que volem les dones, un llibre que desdramatitza el sexe i retorna la seva funció lúdica, on el lector i lectora podran trobar les respostes a una infinitat de matisos, problemes, interrogants de la vida sexual en les diferents etapes de la vida. Animem a tothom a llegir-lo, homes i dones de totes les edats, perquè en tots els temes de la vida sempre es pot seguir aprenent.

De què es queixen més les dones de la seva vida sexual?

Les queixes són diferents segons l’edat les dones: les més joves solen queixar-se de l’estigma que encara existeix si volen viure una sexualitat sense prejudicis; les més adultes es queixen de no tenir temps per dedicar a la seva vida personal i sexual, sobretot si tenen fills i filles petites; i les més madures d’alguns entrebancs que el canvis físics propis de l’edat els hi comporten en la vivència de la seva sexualitat. Malgrat tot, les dones actuals estem aconseguint, de mica en mica, viure la sexualitat amb més llibertat i positivitat que les generacions anteriors.

En el llibre El sexe que volem les dones emfatitzes en la importància del joc per tenir un millor sexe…

En aquests quasi vint-i-cinc anys d’experiència com a sexòloga i terapeuta m’he adonat que les persones que viuen la sexualitat com un joc en solitari i en parella gaudeixen més i pateixen menys disfuncions. La finalitat de la sexualitat compartida és passar-s’ho bé amb una altra persona, amb unes regles consensuades, és clar, però sobretot, traient-li l’embolcall de culpabilitat i rigidesa que sovint se li dona.

El sexe que es gaudeix millora la qualitat de vida?

Les persones que gaudeixen de la seva sexualitat, en solitari i en companyia, solen tenir una millor salut física i també mental. De fet, és un bon indicatiu de la salut en general, malgrat no s’inclogui en molts estudis.

Quins segueixen sent avui dia els grans prejudicis al voltant del sexe?

Tot el que fa referència a l’acceptació de la diversitat respecte a la sexualitat i l’afectivitat: la identitat de gènere (els i les transgèneres, per exemple), l’orientació sexual (homosexuals, lesbianes, bisexuals, asexuals,…), les persones amb algun tipus de discapacitat (física, mental o sensorial), les diferents opcions de relació (poliamor, per exemple)… És a dir, tot allò que no quedi enquadrat dintre d’una parella heterosexual jove i monògama.

L’educació sexual que avui s’imparteix a moltes escoles, diferent de la de fa 30 o 40 anys, permetrà que hi hagi nois i noies més lliures i feliços amb la seva sexualitat?

Malauradament, no existeix encara una educació sexual reglada en l’ensenyament obligatori i això provoca que els tabús i també el mites continuïn. En les famílies el tema tampoc s’aborda gaire perquè els pares i mares no se senten preparats per fer-ho. I s’afegeix un element que acaba sent més negatiu que positiu: Internet facilita que els nens, les nenes i els adolescents puguin accedir a determinat material molt explícit sexualment abans de poder tenir una bona base educativa en l’àmbit afectiu i sexual. Per tant, encara queda molta feina per fer en l’educació sexual amb els nois i noies i també amb els pares i mares.

On podem trobar el teu llibre? Quant es presentarà a Castelldefels?

Doncs, a partir del dia 20 de maig a les llibreries i la presentació serà el divendres, 26 de maig, a les 19 hores, a la Sala Margarida Xirgu, emmarcada en les activitats del Dia Internacional d’Acció per a la Salut a de les Dones.