El nostre avi Paco

Foto de la família de l´avi Francisco Espí i l´alcaldessa, Candela López

El nostre Avi Paco és fuster, però no és només això. El nostre Avi Paco és ebenista, és a dir, és un artesà de la fusta. Durant més de 60 anys de la seva vida, les seves mans han creat autèntiques obres d’art que s’han anat distribuint per les llars i els locals comercials de tots els seus clients, aquí a Castelldefels i fora de la ciutat.

El nostre Avi Paco va començar a treballar amb la fusta des de ben petit, quan només tenia 14 anys, com a aprenent al Taller Garcia, situat llavors a l’Avinguda Constitució. Era l’any 1955. Pocs veïns i veïnes poden recordar com era llavors Castelldefels. Ell encara ho recorda. La seva vida s’ha desenvolupat aquí, sempre entre aquests carrers; com quan vivia amb la seva família a la seva primera casa, una petita llar situada a la mateixa Avinguda Constitució, a l’alçada de l’actual Centre Mèdic. Aleshores era un nen amb poques aspiracions professionals però amb moltes ganes de jugar i fer entremaliadures.

Va ser a l’adolescència quan va descobrir la seva vocació artesana per la fusta. Des d’aquell moment, no ha fet cap altra cosa a la vida que no fos donar-hi forma, a un encàrrec, per guarnir una llar o per fer més maco l’entorn comercial d’una botiga. Si les seves mans parlessin, ens explicarien la vida de molts veïns i veïnes de Castelldefels, una vida construïda a base d’esperança i somnis. Molts d’ells els ha fet realitat el nostre Avi Paco. I encara perviuen, perquè una altra cosa no, però és que el nostre Avi Paco, a banda de fer els mobles més macos de Castelldefels, els ha fet els més resistents del món. Per això, encara avui en dia, hi ha molta gent que l’atura pel carrer per recordar-li la bona fusta i el bon disseny d’aquella peça que encara llueix al saló de casa seva.

L’ofici d’artesà ebenista no passa pels seus millors moments. El mercat és molt dur i cada vegada es valora menys la feina delicada d’hores i hores de taller i manualitats que requereix un bon moble fet a mida. Tot i això, el nostre Avi Paco mai ha deixat d’obrir cada matí les portes del seu taller, al carrer Santa Marta, 28, amb la mateixa il·lusió i energia que el primer dia, com quan era un adolescent i no podia ni imaginar que algun dia es convertiria en un dels últims mestres ebenistes de Castell-defels.

Per ser com ets, per dedicar-te a la teva professió artesana, sent un mestre de la fusta com ets, els teus nets Júlia, Joel, Genís, Lucía i Nina Chan et donem les gràcies i et diem que t’estimem.

Els seus nets
Ramon Josa, fotografia