L’Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels es converteix en centre europeu de nanoscòpia

L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ubicat al campus de la UPC a Castelldefels, ha signat un acord amb l’empresa líder de microscòpia Leica Microsystems perquè el centre es converteixi en el referent europeu d’imatges de nanoscopis de súper-resolució.

L’acord inclou la instal·lació del nou microscopi de súper-resolució Leica, de manera que l’ICFO serà completament adaptable a les necessitats específiques dels investigadors procedents d’institucions de recerca de tot Europa.
Segons ha informat l’investigador i líder de la instal·lació de nanoscopis d’alta resolució a l’ICFO, Pablo Loza, el nou nanoscopi de súper-resolució permetrà avançar en l’estudi de malalties com la leucèmia, l’Alzheimer o la degeneració de retina, entre d’altres.

El 2009, l’ICFO ja va ser el primer institut d’investigació a Europa a adquirir un microscopi de súper-resolució (cw-STED) de Leica Microsystems, que ha permès avenços importants en el camp de la investigació sobre el VIH i l’Alzheimer.

Des de la creació de la unitat de microscòpia i nanoscopis de llum de súper-resolució (SLN) de l’ICFO al any 2009, el centre ha desenvolupat una gran experiència en l’ús de sistemes de nanoscopis de Leica Microsystems, el que ha facilitat l’acord amb aquesta empresa, amb la qual buscarà noves aplicacions en biomedicina i biofísica.

L’acord també contempla la instal·lació dels més moderns sistemes de microscòpia i nanoscopis de llum de súper-resolució que permetran estudiar malalties neurodegeneratives, trastorns genètics de la retina o virulència bacteriana, entre d’altres.