CONEIX EL NOSTRE CAP DE COLLA!

En José Antonio Muñoz Galisteo “Josele”és una de les joves cares més conegudes de Castelldefels. Nascut i madurat a la nostra ciutat participa de forma molt activa amb el teixit cultural de Castelldefels. Apassionat del futbol, el bàsquet, la muntanya encara que el seu gran amor és a la cultura catalana i ho representa com a cap de colla dels Castellers de Castelldefels fundada l’any 1982. Molt amic dels seus amics el podem trobar quasi diàriament treballant al bar “Estadio” de la seva encantadora família al barri de Vista Alegre.

El 29 de juliol de 2017, en plena celebració del vostre trenta-cinc aniversari va succeir un fet històric, descarregar per primera vegada en la història el cinc de set. Com van ser els mesos previs i el que va venir després d’aquest gran dia?
Va ser un dels moments més emocionants de la meva vida, no existeix engaires adjectius per descriure aquell moment històric. Segueixo pensant que ho va vam aconseguir gràcies al fet que cadascuna de les persones que hi havia en aquell castell sabien que ho podíem realitzar, que tots junts havíem donat una passa endavant durant la temporada. Que si va ser arriscat fer-ho només a 2 setmanes de la nostra festa major? Clar! Però si una cosa tenen els castells, és que s’han de fer quan els tens i allà ho teníem per treure’l del forn.

Des de quan exerceixes de cap de colla? Què implica aquest càrrec per a tu?
Tot just aquesta és la meva segona temporada de cap de colla.El càrrec simplement és una persona de referència, ja que res de tot això hagués sigut possible sense tota la tècnica que m’acompanya. Són persones preparades, amb ganes i confiança que com jo inverteixen moltes hores de la seva vida en un objectiu comú, fermés gran i potent la colla de la nostra vila.

Què és el que més et sorprèn del món casteller?
Em vaig enamorar d’aquest món per tots aquells sentiments que vaig arribar a sentir. Tota la meva vida m’ he dedicat a fer esports d’equip, però mai res m’ha despertat tantes emocions com aquesta gran tradició. Trobar una activitat amb tanta diversitat, ja sigui sexe, alçada, pes, edat…i que tothom sigui important és molt difícil.A una colla castellera tots els membres d’una família tenen coses a fer per un objectiu comú.

Quins són els valors de la colla més antiga de la comarca?
Som una colla tradicionalista per excel·lència, ens agrada competir per treure el millor de nosaltres a cada plaça.Sempre portem amb nosaltresl’orgull de ser la colla de gana del Baix Llobregat.També dir que sempre anem amb la màxima seguretat possible, no es porta res a plaça sense els seus bons assajos al darrere.

La situació política que estem vivint a Catalunya ha significat un auge en la participació d’aquesta tradició catalana considerada Patrimoni de la Humanitat?
Gràcies a saber quedar-nos al marge de tot aquest en renou, som una colla amb moltíssima diversitat de pensaments, i a l’hora de fer castells anem tots a una!Igualment, mai oblidarem que som una activitat catalana i no deixarem de defensar la nostra cultura, les nostres institucions i la nostra llengua.

“Cinc de set”, “manilles”, “tres i quatre de set, “folre”, “Crossa”… Podries explicar breument vostra nomenclatura?
Com qualsevol altra activitat, els castells també tenen el seu propi vocabulari.Tradicionalment s’utilitzen termes concrets per a cada posició o acció en el món casteller,també dir que dintre d’ell també contempla diferents mots depenent del lloc geogràfic on et situïs.La nomenclatura castellera encara és més gran del que sembla.

Els castellers són construccions humanes que podrien assemblar-se a processos de construcció d’habitatges. Trobeu semblances entre el material i l’humà?
Res! La màgia de contemplar com centenars de persones s’agrupen i aixequen entre totes elles una construcció humana és brutal!No podem comparar cada persona amb un maó, igual que no podem comparar l’estabilitatd’un edifici a la d’un castell humà.

Quins són els criteris per decidir qui ocupa cada lloc als castells?
Assagem 2-3 dies a la setmana, cada assaig fem una mitjana d’unes 13 proves serioses, llavors a través dels assajos es determina quines són les persones millor preparades físicament i mentalment per ocupar cadascuna de les posicions del castell, sigui tronc, pinya o canalla.

Com s’explica que a la passada Festa Major d’hivern de Castelldefels aconseguíssiu la vostra millor actuació de la història descarregant per primera vegada el 7 de 7?
Última actuació de l’any, darrer moment de la temporada per mostrar tot l’esforç,sacrifici i durs assajos que portàvem fent durant tot l’any.Va ser un any d’autosuperació de nosaltres mateixos i de la llarga història que arrosseguem amb orgull, únicament faltava posar-hi la cirereta al pastís per arribar a completar una temporada de somni. El 7d 7 va ser un castell que únicament ens podíem arribar a plantejar gràcies a totes les rotacions al tronc que vam fer durant l’any, a una canalla molt ràpida i supervalenta, i com no a una enorme pinya que vam aconseguir reunir a la nostra plaça.

Voldria tornar a donar les gràcies a tota la gent que va formar-hi part d’aquell fabulós moment, tant la gent de la colla, com colles amigues o fins i tot amics i veïns de Castelldefels que ens vam reunir amb un mateix objectiu.

Com explicaries la relació de la colla amb el tradicional concurs de castells de Tarragona?
Castelldefels va tenir un gran romanç amb el concurs a finals dels 80 i principis dels 90 difícil d’oblidar.És una data marcada al nostre calendari, ja que vam viure moments únics a la Tarraco Arena.Somiem que algun dia tornem a competir entre els millors.

Què es necessita per ser un casteller de Castelldefels?
Tenir ganes de treballar en equip i viure moments inoblidables. No actuem únicament al poble, sinó que fem actuacions a altres poblacions.Agafa la camisa, la faixa i el mocador!