L’1 de gener s’activa la zona de baixes emissions Rondes de Barcelona i la salut passa a ser protagonista

Vetllar per la salut de les persones i reduirla contaminació de l’àrea metropolitana de Barcelona és l’objectiu de la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE Rondes BCN). Amb aquesta mesura impulsada per l’AMB la metròpolis de Barcelona se suma a les més de 250 ciutats d’Europa que ja disposen de zones de baixesemissions.

La nova zona de baixes emissions rondes de Barcelona (ZBE Rondes BCN), entrarà en vigor l’1 de gener de manera permanent de dilluns a divendres de 7 a 20 h i, restringirà la circulació dels vehicles més contaminants, aquells que no els hi correspon l’etiqueta ambiental de la DGT. Es tracta d’una de les zones de baixes emissions més grans d’Europa, amb una extensió de 95 km2 i que afecta a cinc municipis metropolitans: l’Hospitalet de Llobregat, (Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Cornellà de Llobregat i Esplugues de Llobregat). Amb aquesta nova mesura s’espera reduir un 15% les emissions de NO2 i millorar la qualitat de l’aire, per pal·liar els greus efectes de la contaminació atmosfèrica, que afecta la salut de les persones.

L’AMB recorda que sí que es podrà circular per les rondes. Aquestes vies queden excloses de la restricció. Però cal tenir present que, des de les rondes, els vehicles sense etiqueta ambiental no podran accedir a l’interior de la ZBE Rondes de Barcelona.

CALENDARI D’IMPLANTACIÓ

La mesura, amb què es preveu pal·liar els greus efectes de la contaminació, s’ha implantat de manera progressiva. Des de l’1 de desembre del 2017 els turismes que no disposen de l’etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C o B) no poden circular per la ZBE Rondes de Barcelona en episodis de contaminació ambiental. El desembre del 2018 la mesura va afectar també ciclomotors, tricicles i quadricicles que no disposaven del distintiu. I a partir de l’1 de gener del 2020 la mesura s’aplicarà de manera permanent de dilluns a divendres feiners, de 7 a 20 h, en turismes i ciclomotors.

De manera progressiva (a partir del 2021) la zona de baixes emissions també acabarà afectant les furgonetes (N1), els camions (N2, N3) i els autobusos (M2, M3) sense etiqueta ambiental.

INFORMACIÓ I REGISTRE AL WEB ZBE.BARCELONA

Per saber si a un vehicle li correspon el distintiu ambiental de la DGT que li permeti circular per la ZBE Rondes BCN i, en cas afirmatiu, quin, cal anar al web zbe.barcelona. Només cal introduir la matrícula per tenir constància de si li pertoca distintiu i, per tant, de si el vehicle està afectat per les restriccions.

Si el vehicle té distintiu ambiental de la DGT, no estarà afectat per les restriccions, però si no l’ha rebut o l’ha perdut, l’usuari pot trucar al 060, on l’informaran sobre com obtenir el distintiu, que té un cost de 5 euros. També es pot gestionar i aconseguir a les oficines de Correus (presencialment i telemàticament).

Els vehicles als quals no els correspon distintiu ambiental de la DGT poden sol·licitar fins a 10 autoritzacions diàries a l’any, a un cost de 2 euros per dia, amb bonificacions per a rendes baixes. Hauran de registrar-se i demanar l’autorització pertinent azbe.barcelona.

També podran registrar-se i demanar autorització de llarg termini, sense cost, els vehicles PMR (vehicles per a persones amb mobilitat reduïda) i els vehicles de serveis (serveis mèdics, funeraris, bombers, policia i cossos i forces de seguretat de l’Estat). Encara que tots aquests vehicles estan exempts de pagar la taxa, sí que s’hauran d’inscriure, per evitar que els arribin sancions.

El control de la ZBE Rondes de Barcelona es farà automàticament mitjançant càmeres a través d’una plataforma metropolitana gestionada per l’AMB i l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta plataforma verificarà si les matrícules disposen de l’etiqueta ambiental de la DGT i les contrastarà també amb el registre metropolità de vehicles estrangers i altres vehicles autoritzats.

Les rondes queden excloses de les restriccions de circulació per als vehicles més contaminants

El control es farà mitjançant càmeres que contrastaran les matrícules amb els distintius ambientals

Alternatives per deixar el vehicle privat

T-verda metropolitana

Aquest nou sistema de tarifació creat per l’AMB permet utilitzar sense limitacions, de forma gratuïta, durant 3 anys, la xarxa de transport públic del sistema tarifari integrat de l’ATM en totes les zones. Va associat al fet de donar de baixa i desballestar un vehicle privat contaminant i no adquirir-ne cap de nou. És una mesura per premiar i discriminar positivament els ciutadans que canviïn els cotxes privats més contaminants pel transport públic. Més informació a amb.cat/t-verda.

Tarifa metropolitana

La nova tarifa metropolitana va entrar en vigor l’1 de gener del 2019 i preveu que tots els desplaçaments que tinguin origen i destinació en un dels 36 municipis metropolitans es puguin fer amb títols d’una zona. Aquesta mesura, liderada per l’AMB, va ser aprovada per les administracions de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

  • EXCEPCIONS I AUTORITZACIONS
  • El reglament determina 5 tipologies d’excepcions i autoritzacions per als vehicles als quals no els correspon distintiu ambi-ental de la DGT:
  • 1)Vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda.
  • 2)Vehicles de serveis mèdics, funeraris o de protecció civil (bombers, policia i cossos i forces de seguretat).
  • 3)Vehicles autoritzats temporalment i que necessitin accés esporàdic a la ZBE (vehicles especials o vehicles d’obra pública).
  • 4)Vehicles estrangers:
    tots els vehicles que circulin dins la ZBE Rondes BCN estan sotmesos a les mateixes restriccions, també els estrangers. Els vehicles estrangers que sí que compleixin els requisits d’accés a la ZBE han de fer un tràmit de gestió a la pàgina web del registre per obtenir el certificat oportú equivalent a l’etiqueta ambiental, tal com es fa en altres països d’Europa.
  • 5)Autoritzacions diàries: per als vehicles afectats per les restriccionss’ha establertun màxim de 10 autoritzacions diàries a l’any, que tindran un cost de 2 euros per dia, amb bonificacions per a les rendes més baixes.
  • Al lloc web www.zbe.barcelona podran sol·licitar i tramitar les autoritzacions per poder accedir a la ZBE Rondes BCN i circular-hi.

Aparca a l’estació de tren de Castelldefels i desplaça’t per la metròpolis Barcelona amb el Park & Ride

El sistema impulsat per l’AMB, Park & Ride, que està en marxa a prop de l’estació de tren de Castelldefels, reserva places de pàrquing per tal que els usuaris puguin deixar-hi el cotxe de franc i agafar un tren amb destinació a l’àrea metropolitana de Barcelona. Funciona mitjançant una aplicació mòbil i de moment s’ha implantat en dos municipis més: a Sant Joan Despí i a la parada del Tram Consell Comarcal de Sant Just Desvern. El servei aviat arribarà a sis municipis metropolitans més: Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Gavà, Cervelló, Badalona i el Papiol.