VIU EL NADAL AL BAIX LLOBREGAT

El Baix Llobregat posa en marxa una original campanya per compartir la il·lusió del Nadal.

El web esnadal.cat és l’aparador de més de 50 activitats, fires i festes de Nadal al Baix Llobregat. Un lloc on descobrir els atractius, les activitats, les fires i les festes més rellevants de la comarca durant el Nadal. En són alguns exemples el Pessebre Vivent de Corbera, la Fira de la Puríssima de Sant Boi, la Fira Avícola de la Raça Prat al Prat de Llobregat, la fira medieval Castrum Fidelis de Castelldefels, els tallers de Nadal al Museu de les Aigües, el FiraJuga de Sant Andreu de la Barca, la fira de Nadal de Collbató, el Campament del Mag Maginet de Cornellà de Llobregat, el Campament d’en Fanguet a Esplugues de Llobregat i els Caça-Tions de Catalunya en Miniatura, entre molts altres.

Com a novetat, aquest any el web esnadal.cat anima a tothom a participar en el joc del tortell de Reis. Fava o rei? Què tocarà? Busca i troba el premi. Entre totes les persones participants es sortejarà una experiència en família al Baix Llobregat.

Aquest Nadal gaudiu de totes les activitats que el Baix Llobregat us té preparades!

FIRES I FESTES DE NADAL DESTACADES:

– Pessebre Vivent de Corbera de Llobregat

(30 de novembre de 2019 – 12 de gener de 2020)

Qui no ha sentit a parlar del Pessebre Vivent de Corbera? La població és un referent durant les festes de Nadal per la seva representació viva del naixement de Jesús, a Betlem, i que s’ha convertit en patrimoni immaterial esdevenint un dels més importants i visitats de tot Catalunya. Aquest famós pessebre es representa des de l’any 1962 i és un dels més antics del país.

Més de 200 actors es posen a la pell dels personatges de cada escena pessebrística, dins el marc incomparable del paisatge natural de la Penya del Corb. Aquest mes de desembre i fins el 13 de gener, coincidint amb les festivitats de Nadal, podreu recórrer els 700 metres d’aquest pessebre i barrejar-vos amb les figures vivents que hi participen, com l’àngel de l’anunciació, els pastorets, les bugaderes, el nen Jesús i la família de Natzaret, comerciants i gent que realitza diversos oficis. A més, es canten nadales i es fa cagar el tió. En definitiva, una experiència única que no us podeu perdre!

El vell somni de poder passejar-se pel pessebre de molsa, entre boscos, rius i figures vivents, envoltats de penya-segats i de fogueres amb pastors i rabadans que dormen al ras,… L’Anunciació, els pastors amb el ramat, la masia catalana, les dones rentant, el paller, la cova, l’aparició de l’Àngel, els Reis d’Orient, la fugida a Egipte, el poble de Natzaret amb el mercat i els artesans, el ferrer treballant, els nens fent cagar el tió, …

Més informació: http://pessebrecorbera.cat

– Sant’s Market a Torreblanca

(1 de desembre de 2019)

El diumenge 1 de desembre de 2019, s’obre el mercat a l’aire lliure al Parc Torreblanca, amb activitats i les millors propostes de regal de les botigues de Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern.

Lloc:  Parc de Torreblanca (zona Mercat de Pagès, accés al carrer de Torreblanca).

 

– Fira Medieval Castrum Fidelis de Castelldefels    

(Del 5 al 8 de desembre 2019)

D’inspiració medieval i en combinació amb la tradicional Festa Major d’Hivern. El mercat medieval estarà format per parades d’artesania, desfilades, exposicions d’armes i vestits, jocs infantils, etc., en els carrers adjacents. Cal destacar el tradicional torneig a cavall al Parc de la Muntanyeta els dies 6 i 7, i com a novetat l’espectacle de recreació històrica dels Abanderats de Tortosa.

A més a més, hi haurà activitats paral·leles, on trobarem grups de recreació històrica, que mostraran com es vivia entre els segles XI i XV i ens faran participar dels costums i de les tradicions de l’època, i tornem a obrir el Castell de Castelldefels amb activitats de la fira i recreació medieval. A més, la Mostra de Comerç Local es realitzarà al cor de la plaça de l‘Església, i creixerà en altres carrers amb els comerciants que decoren el seu propi establiment, sumant-se així a la Fira.

Més informació: www.castrumfidelis.org

– Fira de la Puríssima de Sant Boi de Llobregat

(Del 6 al 8 de desembre de 2019)

A Sant Boi de Llobregat, els dies 6, 7 i 8 de desembre,  té lloc la Fira de la Puríssima, un esdeveniment d’arrel agrícola que concilia tradició i modernitat, on es poden trobar aliments típics, objectes artesanals, joguines tradicionals, arbres de Nadal i figuretes pel pessebre, així com l’exposició de fruites i verdures i les parades de planters. Es tracta d’una de les fires més antigues de Catalunya i enguany arriba a la 73a edició amb activitats per a tots els gustos. Hi trobareu, per exemple, la 5a mostra de food trucks. Un festival gastronòmic! Dins de la Fira de la Puríssima també se celebra la 6a fira de la cervesa artesana amb catorze productors catalans i més de 40 varietats de cervesa. Per descansar, acosteu-vos a l’espai Viu Cult, un autoanomenat ‘terrassing’ amb tast de vins i caves al ritme de concerts de música.

Més informació: http://www.santboi.cat/firapurissima

 

– Fira Avícola de la Raça Prat al Prat de Llobregat 

(Del 13 al 15 de desembre 2019)

Aquesta fira avícola, agrícola i ramadera que se celebra durant desembre al Prat està pensada per a tota la família i és una oportunitat única per conèixer els criadors d’aviram i els pagesos, descobrir els seus protagonistes, saber com treballen i què és el distintiu de la IGP (Indicació Geogràfica Protegida), que tan famós ha fet el pollastre Pota Blava.

La Fira esdevé, per a la gent que visita, una extraordinària experiència que combina, d’una banda, la tradició de la pagesia a través de la qualitat dels productes de la terra, el pollastre Pota Blava i la Carxofa Prat i, d’altra banda, un espai gastronòmic. La Fira es completa amb la mostra d’entitats, la mostra local i la  Fira de l’Economia Social i Cooperativa del Baix Llobregat

Adreça: Granja de la Ricarda, El Prat de Llobregat

Més informació: elprat.cat/firavicola

Fires i Festes de Nadal

El cap de setmana del 23 i 24 de novembre, es celebra el primer mercat de Nadal al Baix Llobregat. A Sant Esteve Sesrovires tindrà lloc el ‘Ca N’Estella Market’, un mercat de Nadal diferent que combina les parades de productes artesanals amb activitats per a tota la família, tastos de vins i propostes gastronòmiques.

El diumenge 1 de desembre no us perdeu el Sant’s Market al Parc Torreblanca, un mercat a l’aire lliure amb parades de botigues de Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat.

El cap de setmana del 14 i 15 de desembre tindran lloc les tradicionals Fires de Nadal arreu de la comarca, com la de Collbató, Esplugues de Llobregat, Gavà, Olesa de Montserrat, Martorell, Molins de Rei, Sant Andreu de la Barca, Sant Esteve Sesrovires, Vallirana, entre altres. Totes elles amb activitats per gaudir del Nadal com tallers infantils, caga tions, pessebres, xocolatades i música tradicional que acompanyaran la venda de productes artesanals.

– Fira de Nadal a Esplugues de Llobregat

(7 i 8 de desembre de 2019)

A la Fira de Nadal trobareu tota classe d’obsequis. I mentre passegeu per les diferents paradetes, podreu gaudir d’un bon grapat d’activitats programades per aquest cap de setmana. Espectacles per a tots el públics organitzats per diferents entitats del municipi.

Així, dissabte 7, podreu gaudir de la batukada a càrrec de Drums, el concert de The Cane Peelers, la cantada de nadales amb Portàtil FM o el concert de nit de la mà de Gris Rosa Blue. A més a més, hi haurà xocolatada per a tothom i tallers de nadales per a la canalla. Diumenge és el torn del concert vermut a càrrec de l’Aula de Gralla de TiC-Espluga Viva. Per si fos poc, ben a prop de l’escenari habilitat per l’ocasió, també hi podreu trobar la Taverna de la Fira, on us hi esperen un seguit de productes gastronòmics per degustar i agafar idees de cara als sopars familiars que venen.

 

 

– Fira de Nadal de Martorell

(8 de desembre de 2019)

A Martorell arriba el Nadal i amb la proximitat d’aquestes dates la fira de productes nadalencs que es celebra a la Rambla de les Bòbiles, organitzada per l’Associació de Comerciants i Empresaris Nou Martorell. És una bona ocasió per apropar-se i abastir el rebost de neules, torrons, vins de qualitat… i trobar aquells elements decoratius de l’època, des d’arbres fins figuretes del pessebre, des de tions fins cintes de colors…

– Fira de Nadal de Molins de Rei

(Del 13 al 15 de desembre de 2019)

La 15a Fira de Nadal, organitzada conjuntament per la Regidoria de Comerç i la Unió de Botiguers de Molins de Rei es durà a terme els dies 13, 14 i 15 de desembre, divendres i dissabte, en horari ininterromput de 10 del matí a 20.30 del vespre i diumenge de 10 a 14 hores. S’ubicarà a la plaça de la Creu i el carrer Major. A més a més els comerços de la vila, a cel obert , sortiran davant dels seus establiments.

Més informació:

– Fira de Nadal a Collbató

(14 i 15 de desembre de 2019)

Aquest any iniciem una nova etapa de la fira de Nadal dedicada als productes i productors del Parc Rural de Montserrat.

Podreu venir a descobrir i degustar els diferents productes que s’elaboren dins el parc rural: una experiència per conèixer i tastar el que es produeix a casa nostra.

Enguany hi podreu trobar una fira on l’alimentació i l’agricultura de la nostra terra són els protagonistes.

L’àmplia oferta anirà des de les parades d’oli, d’alimentació, de vi, de cerveses artesanes, fins a les parades de decoració i artesania que seran també presents al nucli històric de Collbató per assortir-vos dels regals que necessiteu per a aquest Nadal.

Us animem també a participar de manera solidària a les activitats i parades de les entitats locals i visitant el pessebre vivent al Molí de l’Oli i altres indrets del casc antic, que un any més seran el gaudi de petits i grans.

– Mercat de Sant Nicasi a Gavà

(14 i 15 de desembre de 2019)

El Mercat de Sant Nicasi és una fira històrica, recuperada a l’any 2009, per promocionar el comerç local. S’articula com una eina de promoció per a les empreses i entitats que hi participen.

El format és un lineal, al llarg de la rambla de Gavà on s’ubiquen artesans de fora de la ciutat, entitats locals, comerç local, mercat de pagès i un espai infantil. El comerç local, els artesans i les parades del Mercat de Pagès, fan una mostra i venda dels seus productes i serveis nadalencs, i altres elements de regal.

El Mercat ofereix a més de productes per la seva compra, un programa d’activitats familiars, a on els visitants poden gaudir, de les actuacions musicals, tallers, servei de photocall, cercaviles i un concurs de guarniments de les parades de comerç local.

Durant els dies de celebració del Mercat s’oferirà un espai d’informació turística per a la dinamització i difusió dels actius turístics de la ciutat, que es complementarà amb jornades de portes obertes al Refugi Antiaeri i al Parc Arqueològic. Per tal de facilitar l’estada als visitants, aquests podran gaudir de 2h gratis d’aparcament a les places de J.M.Batista i de Jaume Balmes.

 

– Fira de Nadal i Caga tió de Sant Andreu de la Barca

(Fira de Nadal el 15 de desembre de 2019 i espectacles de Caga tió gegant el 20 i 21 de desembre de 2019)

Fira comercial de Nadal de Sant Andreu de la Barca on es potencien els sectors de comerç i serveis locals. L’oferta comercial es complementa amb: espectacle de tió gran, contacontes, pintacares, tallers infantils i xocolatada. Cuina en directe amb taller de degustació de receptes nadalenques amb espai de productes de proximitat. Amb la col·laboració i participació de Josep Martín del Restaurant El Palau Vell i Cristina Roig.

Caga tió gegant, espectacle de dinamització infantil amb cançons nadalenques i activitat de fer cagar el Tió per a nens i nenes.

A més, una nova edició del Firajuga amb jocs, inflables i tallers pensats per als infants fins als 12 anys.

– Fira de Nadal i Ruta dels Pessebres d’Olesa de Montserrat

(Fira de Nadal el 14 de desembre de 2019 i Ruta dels Pessebres fins el 12 de gener de 2020)

La Fira de Nadal compta amb l’exposició i venda d’artesania, de productes de Nadal, actuacions, tallers i un munt de sorpreses!

La Ruta dels Pessebres és una de les iniciatives destacades de la programació nadalenca olesana. Impulsada per l’Associació de Pessebristes d’Olesa és una oportunitat per poder visitar els pessebres que estan ubicats en equipaments públics i en habitatges particulars del municipi, durant totes les dates de Nadal. L’entitat ha recuperat, així, la tradició d’obrir les portes de les cases dels vilatans per mostrar el treball fet durant tot l’any de les diferents escenes del naixement de Jesús. En total són uns quaranta pessebres els que conformen la Ruta que esdevé, ja, una activitat  consolidada que estimula la creativitat artística i la tradició, a més de ser una forma de millorar la convivència entre la ciutadania. Aquest any, a més, compten amb l’exposició “Diorames i Pessebres”, oberta fins el 12 de gener, i la visita guiada i musicada “El Pessebre de l’Olivera” que tindrà lloc el 14 de desembre.

ACTIVITATS PELS PETITS I PETITES DE LA CASA

 – Inauguració de la Pista de Gel d’Abrera

(Del 6 de desembre al 7 de gener de 2020)

Deixa’t caure a la pista de gel d’Abrera del 6 de desembre al 7 de gener. Aquestes dates gaudeix sobre el gel amb els més menuts!

Més informació: https://turisme.elbaixllobregat.cat/guia-de-loci/en-fam%C3%ADlia/inauguraci%C3%B3-de-la-pista-de-gel-abrera/19780

 – Tallers de Nadal al Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat

(Des del 21 de desembre de 2019 fins al 5 de gener de 2020)

La font raja, les ovelles tenen set, els peixos corren pel riu…ens cal portar aigua al pessebre del Museu!! Ens ajudes? Agafa força i pedeleja. Vine a muntar el pessebre del Museu: construeix cases, elabora els personatges, col·loca els animals i després… no t’oblidis de fer-hi arribar l’aigua! Gratuïta.

– Fira Infantil de Nadal a Cornellà de Llobregat

(Del 21 al 31 de desembre de 2019)

En 2019 celebrem la 27ena. edició de la Fira Infantil de Nadal. 8.300 metres quadrats de superfície dedicats als més petits amb una àmplia oferta per a menors entre 2 i 12 anys. Zona de castells inflables, tallers, ludoteca, esport, karaoke… Tot perquè els nens i nenes gaudeixin de les seves vacances nadalenques.

Els dies 18, 19 i 20 estan reservats per a escoles exclusivament que concertin visita. Del 21 al 31 de desembre la fira obrirà per a públic general excepte el dia 25 i 26 de desembre que el saló romandrà tancat.

– Firajuga de Sant Andreu de la Barca

(del 28 de desembre de 2019 al 4 de gener de 2020)

Fira infantil de jocs, inflables i tallers pensada per als infants fins als 12 anys. Es comptarà amb la col·laboració i suport de monitors especialitzats en aquests esdeveniments, per tenir cura dels participants, a més d’entitats esportives i culturals del municipi que hi participaran.

– La màgia de l’astròleg Sadurní a Sant Joan Despí

(Del 28 al 30 de desembre de 2019)

L’astròleg Sadurní ens obre les portes de la Torre de la Creu -que és l’espai on viu tot l’any- i que amb màgia i il·lusió, any rere any, ens rep amb màgiques històries, per anar preparant l’arribada dels Reis d’Orient. Els infants podran conèixer l’espai on treballa i totes les històries que explica. Es farà un petit circuit per la casa i, amb la porta estrellada, es podran descobrir els misteris del seu laboratori i tot un món de llum i màgia. De 17:30 a 20 h.

Més informació: http://www.sjdespi.net/wca/bloc-informatiu/agenda/cultura-nadal-sant-joan-despi/la-magia-de-lastroleg-sadurni

– El Campament Oriental del Mag Maginet a Cornellà de Llobregat

(De l’1 al 4 de gener de 2020)

Es tracta d’un lloc màgic, al Parc de Can Mercader. Amb ell hi col·laboren desenes de joves de la ciutat que durant aquests dies treballen amb molta cura i afecte com a patges perquè els nens i nenes s’impregnin al màxim de l’esperit del Nadal. Darrera de la façana d’aquest gran escenari, trobem tendes en un ambient bucòlic. L’espai compta amb activitats i espectacles infantils i la instal·lació de tendes orientals on els nens realitzen diferents activitats relacionades amb el Nadal: manualitats, narració de contes, escriure la carta, elaborar l’element màgic per cridar l’atenció dels Reis, espais d’artesania, espais solidaris, etc… I al fons del recinte, una tenda més gran majestuosa i fantàstica: la tenda del Mag Maginet on els infants esperen el seu torn per veure a la Fada Ondina, el Melquíades i el Mag Magient, i així poder lliurar-li la carta i escoltar els seus consells.

Durant la setmana de Nadal (del 21 al 23 i del 27 al 30  de desembre, de 17:00 a 22:00 h.) es podrà visitar el laboratori del Mag Maginet a la Torre de la Miranda: aquest mediador entre els Reis Mags i els nens es dedica durant l’any a estudiar els estels i a traçar el millor itinerari perquè Melcior, Gaspar i Baltasar arribin a la nostra ciutat. Viu a la Torre de la Miranda. Allà té el seu laboratori i allà es refugia durant tot l’any, fins que el dia 1 de gener instal·la el seu campament a l’entrada del Parc de Ca Mercader (Mirar normativa d’accés a la web)

Més informació: http://www.cornella.cat/ca/NitDeReis.asp

– El Campament màgic d’en Fanguet a Esplugues de Llobregat

(del 2 al 4 de gener de 2020)

Com cada any, l’escudeller reial instal·la el seu Campament Màgic als jardins del Museu Can Tinturé, on els infants podran participar en jocs, teatre, contes i tallers.

ATRACTIUS DE LA COMARCA

 

Cripta Gaudí de la Colònia Güell

Descobreix el conjunt de la Colònia Güell i la Cripta Gaudí, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i una de les obres més importants de Gaudí, situada dins d’una colònia tèxtil plena de sorpreses a tan sols 20 minuts de Barcelona.

La Cripta és l’església de les columnes tortes, el laboratori de la Sagrada Família i obra on el genial arquitecte del modernisme català Antoni Gaudí va experimentar moltes solucions arquitectòniques.

Al mateix temps de contemplar l’obra de Gaudí, la Colònia Güell ofereix al visitant la possibilitat de recórrer els carrers contemplant les construccions modernistes més significatives de la vida de la colònia i de gran interès arquitectònic. A més, es pot visitar el Centre d’Interpretació, ubicat a l’edifici de l’antiga cooperativa de consum, que disposa d’una exposició permanent per entendre el conjunt de la colònia i l’església en particular.

 

Itinerari Jujol a Sant Joan Despí, Centre Jujol – Can Negre

En el modernisme, també destaca la ruta modernista de l’obra de Josep Maria Jujol a Sant Joan Despí. Les seves vistoses obres no passen desapercebudes, i en aquesta ciutat l’arquitecte va trobar un oasi per a la seva carrera, on va lluir tot el seu talent i imaginació amb total llibertat. Per això avui dia es pot admirar l’espectacular masia Can Negre, la Torre de la Creu, i un regueró de petites cases estivals.

 

 

Parc Arqueològic de Gavà

Com vivien, com eren els nostres avantpassats de fa 6.000 anys? Viu l’experiència en una innovadora expedició arqueològica en aquest jaciment únic a Europa. Un viatge a la prehistòria, per entendre el passat i el present.

Considerat un dels conjunts patrimonials més importants i singulars del nostre país, l’ explotació s’inicià fa una 6.000 anys, en el neolític, i durà un mil·lenni. Es tracta de les mines en galeria més antigues d’Europa i les úniques dedicades a l’extracció de variscita, mineral amb el qual s’elaboraven ornaments que eren intercanviats en complexes xarxes que abastaven la Mediterrània occidental. També s’han recuperat restes singulars com el crani trepanat i la Venus de Gavà.

El Parc arqueològic, creat amb l’objectiu de preservar i difondre aquest excepcional jaciment miner, proposa una experiència única en la que les estructures mineres conviuen amb una presentació museogràfica moderna, on el visitant pot copsar la magnitud del jaciment i conèixer, alhora, el sistema de vida i les creences dels nostres avantpassats mitjançant avançats elements audiovisuals i multimèdia. Bona part de les peces originals es poden visitar al Museu de Gavà.

 

Coves de Montserrat a Collbató

La Muntanya de Montserrat amaga en el seu  interior un món subterrani quasi desconegut: les coves de Montserrat. Només cal traspassar el llindar de l’entrada per encetar un recorregut d’uns 500 metres plens de passadissos, racons i sorpreses seguint els conductes més espaiosos i més bellament ornamentats per les successives generacions d’espeleotemes (estalactites, estalagmites i columnes). Passeig enriquit per experts guies que, a més d’explicar-nos les característiques i el resultat del procés geològic que ha donat forma a la cavitat, ens mostraran l’hàbitat dels primers pobladors de Montserrat i ens endinsaran en un món d’històries i llegendes. Com a novetat, la visita inclou el visionat d’un nou videomapping.

 

 

 

Catalunya en Miniatura i Circuit d’Aventura a Torrelles de Llobregat

Coneix el parc temàtic de maquetes en miniatura, un dels més grans del món amb una exposició a l’aire lliure dels monuments i edificis més emblemàtics de Catalunya. També pots descobrir el Circuit d’Aventura, una autèntica activitat d’aventura a l’altura dels arbres, entre tirolines, lianes, passarel·les i moltes altres sorpreses. L’alternativa que buscaves per passar un dia diferent i original!

I aquest Nadal, vine a caçar el teu tió de Nadal a Catalunya en Miniatura, una experiència que els més petits recordaran sempre.

 

 PROPOSTA GASTRONÒMICA

I durant la temporada de Nadal, assaboreix la cuina del Baix Llobregat degustant els productes autòctons del Parc Agrari, com la Carxofa Prat, sense oblidar-nos del pollastre Raça Prat -conegut com Pota Blava-, i altres productes que podreu tastar als restaurants identificats com a “Sabors de l’Horta”. Hi ha més de 50 propostes per gaudir de la gastronomia!

Restaurants que cuinen producte fresc del Parc Agrari:

http://turisme.elbaixllobregat.cat/sabors-de-lhorta

 TURISME BAIX LLOBREGAT

turisme@elbaixllobregat.cat

www.turismebaixllobregat.com