Es busquen exploradors per fer recompte de flora i fauna als parcs i platges metropolitans

  • L’AMB organitza una nova edició del Bioblitz Metropolità, adaptada a les mesures de la COVID-19 i en format virtual 
  •  L’objectiu principal és que els ciutadans es posin el barret de científics i participin en l’elaboració d’un cens de biodiversitat urbana

    Cervelló. 20.05.2018. Parc de la Timba. Primer BioBlitz metropolità a la xarxa de parcs i a les platges, jornada de ciència ciutadana i recerca naturalista per conèixer i valorar la gran biodiversitat urbana dels espais verds. Area Metropolitana de Barcelona. Foto: Robert Ramos / AMB

Aquest cap de setmana, els dies 30 i 31 de maig, arriba una edició virtual del Bioblitz Metropolità que s’adapta a les mesures derivades de l’estat d’alarma causat per la COVID‑19. Es tracta de la tercera edició d’aquesta jornada de ciència ciutadana que pretén potenciar la participació ciutadana a través de les xarxes socials per fer censos de biodiversitat.

L’AMB anima la gent a penjar fotografies a les xarxes socials de diferents espècies de flora i fauna que observin quan passegin pels parcs i platges metropolitans en les franges horàries corresponents i seguint les mesures de seguretat i sanitàries indicades per les autoritats competents. Els participants hauran de publicar la fotografia al seu perfil de Twitter o Instagram, etiquetar-hi el perfil @parcsplatgesAMB, fer servir els hashtags #BioblitzMetropolità20 i #CiènciaCiutadana, i indicar en quin parc o platja s’ha fet l’observació en qüestió i el nom de l’espècie, si es coneix.

A mesura que la gent vagi publicant les imatges de la biodiversitat urbana, l’AMB anirà donant resposta als missatges i indicarà a quina espècie pertanyen els exemplars de les fotografies rebudes, amb la col·laboració de científics experts en els diferents grups d’organismes.

En aquesta línia, de l’1 al 4 de juny, els participants tindran l’oportunitat d’interaccionar en directe amb els col·laboradors a través de l’Instagram @parcsplatgesamb i comentar els resultats de totes les espècies rebudes. Concretament, d’ocells, amb Xavier Riera, de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO); de papallones, amb Andreu Ubach, del Museu de Granollers; de làmines d’aigua, amb Sergi Garcia, de Galanthus, i de botànica, amb Àngel Arroyes, del Centre Mediambiental l’Arrel. Aquests experts explicaran diferents curiositats i singularitats de tota la flora i fauna identificada pels participants.

A més, el divendres 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, es farà una sessió de cloenda a través del mateix compte d’Instagram, que conduirà Cori Calero, periodista de TV3 especialitzada en temes de medi ambient.

 Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d’exploració es bolcaran, després, a les plataformes Ornitho i a Ocells dels Jardins, de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al Visor de fauna del web de l’AMB: http://amb.ico‑apps.org/amb.

 

Els resultats obtinguts també s’utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com ara el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l’evolució dels sistemes dunars.

 

El 2n Bioblitz Metropolità, celebrat el 26 de maig del 2019, va comptar amb la participació de 1.400 persones, que van identificar 184 espècies diferents, 120 de les quals corresponen a fauna i 64 a flora. Cal destacar que de les 120 espècies de fauna, se’n van censar 40 de protegides.

 

Més informació:

http://www.amb.cat/es/web/territori/actualitat/campanyes/bioblitz‑metropolita

 

Bioblitz Metropolità, Pla de millora de la biodiversitat i COVID-19

Un bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l’objectiu principal de fer recompte d’espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori. Es pretén que la gent visqui en primera persona la feina de camp que fan els científics i, alhora, acostar el coneixement científic a la societat d’una manera senzilla, didàctica i pedagògica, a través e l’experimentació. Es tracta d’un aprenentatge que situa les persones al centre, en el qual nens i adults se senten involucrats i recullen informació que a posteriori pot ser molt útil per a investigacions científiques.

Sant Andreu de la Barca. 20.05.2018. Parc de la Solana. Primer BioBlitz metropolità a la xarxa de parcs i a les platges, jornada de ciència ciutadana i recerca naturalista per conèixer i valorar la gran biodiversitat urbana dels espais verds. Area Metropolitana de Barcelona. Foto: Robert Ramos / AMB

 

El Bioblitz Metropolità s’emmarca dins del Pla de millora de la biodiversitat de l’AMB: un projecte que inclou un total de 48 actuacions als parcs i platges metropolitans. Es tracta d’un conjunt de solucions basades en la natura i integrades dins la gestió i el manteniment d’aquests espais oberts. En aquest sentit, la natura i la biodiversitat tenen un paper molt important en la prevenció i el comportament de les pandèmies. El funcionament correcte dels ecosistemes és imprescindible per controlar els patògens que hi són presents. Per aquest motiu, és de vital importància potenciar la biodiversitat als parcs i platges metropolitans, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i la salut de les persones i disminuir la possibilitat de propagació de pandèmies com la del coronavirus.