No en sortirem millors persones

Per a aquelles persones que no ho sabien, ens trobem en el cicle anomenat Antropocè. Segons la UNESCO, el terme es va crear per designar les repercusions que tenen en el clima i la biodiversitat tant la ràpida acumulació de gasos d’efect hivernacle com els danys irreversibles causats pel consum excessiu de recursos naturals… Òbviament, i com queda reflectit en l’ètim de la paraula “antropocè”, l’home és l’agent principal. I és l’acció d’aquest home la que està determinant la destrucció del planeta: des d’una explotació incontrolada dels recursos fins a uns alts índexs de natalitat sense sentit, passant per l’extinció estúpida d’animals i plantes que, fins ara, ens havien servit de barrera per no agafar, per exemple, certs tipus de virus i, per tant, d’infeccions sovint mortals. L’ecòleg Fernando Valladares, en declaracions recents a La Vanguardia, diu que el declivi dels animals salvatges incrementa el risc de transmissió vírica en humans. I, a continuació, es pregunta interpel.lant-nos: “Com vam poder pensar que destruir els ecosistemes i sobreexplotar els recursos no tindria conseqüències profundes en les nostres vides?”. A més, fa unes setmanes, un grup de científics assegurava que l’escalfament global podria alliberar 33 tipus de virus de fa 15.000 anys, que van quedar congelats. D’aquests 33, 28 són desconeguts. Deixant de banda l’aspecte natural (que és crucial), sembla, segons els psicòlegs, que molta gent s’ha convençut durant els dies de confinament que l’egoisme i el curtterminisme no són ja el camí, ja que ha quedat demostrat que no hi ha salvació individual sinó col.lectiva. Bé, tot això em sap molt de greu llegir-ho perquè molts de nosaltres ja fa anys que n’estàvem convençuts, d’això. Per tant, jo no hi crec gaire en el fet que la societat sortirà redimida i amb ganes de fer el bé…, només cal veure alguns comportaments tant durant les sortides al carrer com des dels balcons. M’agradaria molt equivocar-me però mentre ens duri la por, serem “bons”. Després, hi tornarem…