Ramon Morera: “A partir d’ara, cal invertir en salut”

És metge de família al CAP El Castell i regidor de Salut, Consum, Mobilitat i Planejament per Movem En Comú Podem. Ha sigut president de la Societat Catalana de Metges de Família, de la Societat Espanyola de Directius d’Atenció Primària i director d’Atenció Primària de l’ICS durant el govern Maragall.

Com valora l’impacte del coronavirus a Castelldefels? Quants contagiats i quants morts tenim?

L’impacte a Castelldefels ha sigut moderat si ens comparem amb altres ciutats del nostre entorn. Hem tingut la meitat de casos que Gavà o Viladecans, fins i tot menys que Sitges o Vilafranca del Penedès. Als Centres de Salut hem diagnosticat a través de la simptomatologia a unes 1.300 persones, i segons els meus càlculs l’han pogut passar aproximadament entre 2.000 i 2.500 persones. La part més trista del pas de l’epidèmia és la mort d’aproximadament unes 60 persones causada directament per la infecció.

Vostè mateix va patir la malaltia en primera persona, després de contagiar-se fent la seva feina de metge. Quins símptomes va tenir?

Durant les primeres setmanes d’iniciar-se l’expansió del virus, encara no estaven tots els protocols en marxa i el material de protecció era escàs. Visitant pacients sospitosos de tenir la malaltia em vaig contagiar, com li va passar a altres companys del CAP. Van ser tres setmanes amb febre no molt alta però sí que amb un gran cansament i pèrdua de gana. Vaig patir la famosa afectació pulmonar que ho va complicar molt. Però ara ja estic totalment recuperat.

Què ha de fer un veí o veïna de Castelldefels amb símptomes de Covid-19?

Estem en una nova situació on els nous casos són puntuals i, per tant, és molt important poder diagnosticar ràpidament a tothom que ho pateix i actuar en els seus possibles contactes. L’objectiu és que qui es contagiï no ho transmeti. Per això, qualsevol persona amb temperatura de més de 37º i símptomes com ara tos o molt cansament ha de trucar al CUAP El Castell perquè, si cal, sigui visitat i se li facin les proves. I també és molt important que les persones que sospitin que tenen febre o altres símptomes de la malaltia es confinin a casa.

És recomanable l’ús de la mascareta a l’espai públic?

Per a mi, l’ús de la mascareta sempre que sortim de casa i fins que hi tornem és la mesura més important. N’hi ha, de més efectives o menys, però totes són útils. Quan hagis de sortir de casa, renta’t les mans, posa’t la mascareta si et trobes en espais públics, guarda la distància de seguretat i torna’t a rentar les mans quan arribis. Aquestes són les normes de conducta que hem d’incorporar com a rutina. El nivell de protecció dels guants és menor.

L’impacte a Castelldefels ha sigut moderat si ens comparem amb altres ciutats del nostre entorn.

Castelldefels té més centres de gent gran que cap altra ciutat del seu entorn, amb 16 centres on viuen més de 700 avis i àvies. Què s’ha fet per ajudar a aquests centres i quina és la seva situació?

En primer lloc, vull felicitar a totes les treballadores d’aquests centres, que tenen un mèrit excepcional. A excepció d’un centre, tota la resta han aconseguit tenir controlada la situació en tot moment i aïllar els contagis puntuals que han tingut. El personal d’aquests centres ha salvat la vida a dotzenes de persones que, gràcies a la seva cura i professionalitat, han estat en molt bones condicions, i crec que els hi hem d’agrair de la mateixa manera que ho fem amb el personal sanitari. Des de l’Ajuntament hem estat seguint l’evolució d’aquests centres de forma diària, i els hem donat suport en tot el que estava en les nostres mans, fent-los arribar material de protecció o tests.

 Vostè va proposar obrir un Hotel Salut a Castelldefels. En què consisteix aquest projecte i per què no es va arribar a fer?

Els primers dies de l’epidèmia, vam pensar que seria una decisió intel·ligent obrir un hotel a la ciutat on atendre i cuidar de les persones amb coronavirus en estat lleu. Vèiem que als hospitals els donaven l’alta, però que després teníem un problema perquè si tornaven a la residència o a casa seva –si vivien amb una altra persona gran– podien contagiar els seus companys, que eren població de risc. Per això, vam proposar aquest Hotel Salut, perquè poguessin ser cuidats allà fins que superessin la malaltia.

Des de la regidoria de Salut vam dissenyar aquest projecte amb la col·laboració dels CAPs de la ciutat i els hotelers de la ciutat, disposats a posar-lo en marxa amb la màxima celeritat. Finalment, el Departament de Salut de la Generalitat no ho va veure prioritari.

Una reclamació urgent a la Conselleria de Salut és la reobertura del CAP de Can Bou que, segons el meu parer, mai s’hauria d’haver tancat.

El Baix Llobregat serà de les últimes zones de tot l’Estat a arribar a la fase 1. Com ho valora?

La situació al Baix és heterogènia. A la part més urbana, hi continua havent risc de nous brots, i tampoc tenim els serveis sanitaris preparats per fer front a un brot important. Per exemple, a Castelldefels tenim ara mateix un únic Centre de Salut obert (El Castell) per a prop de 70.000 habitants. És una situació incomprensible i crec que cal exigir a la Generalitat la reobertura del CAP de Can Bou que, segons el meu parer, mai s’hauria d’haver tancat. D’altra banda, el nostre hospital de referència, Viladecans, on estan fent una feina extraordinària, els recursos són del tot insuficients, i ja ho eren abans que arribés l’epidèmia.

El fet que siguem una zona altament poblada i a la vegada no tinguem una xarxa sanitària prou robusta fa difícil que avancem de fase tan ràpidament com ens agradaria. Espero que tot plegat serveixi perquè la prioritat número u de tots els governs a partir d’ara sigui invertir en salut.

Vostè també és regidor de Mobilitat. Al final, la mobilitat també té importants afectacions en la nostra salut. Com ha canviat el coronavirus la nostra mobilitat?

Hem vist una reducció notable de la mobilitat a motor, que té com a conseqüència una baixada de les emissions i que respirem un aire més net i saludable. Des de la regidoria de Mobilitat hem introduït canvis per guanyar espai per als vianants i les bicicletes. Crec que una de les coses més positives que hem vist aquestes setmanes ha sigut la gran quantitat de persones que estan sortint a córrer, a anar en bicicleta o a passejar i que potser abans no ho feien. És un hàbit molt saludable que hem de treballar perquè perduri en el temps.