Guillem Costa, rodamón del futbol

Guillem Costa, 32 anys, castelldefelenc. Va ser jugador de les categories inferiors de la UE Castelldefels durant tota la seva trajectòria formativa -amb l’excepció feta d’un breu parèntesi a la UD At Gramenet-. En edat amateur va passar pel Santfeliuenc i el Sant Ildefons abans de penjar les botes i centrar-se en els seus estudis de fisioteràpia i en el món de les banquetes. En diferents rols coordinatius i tècnics ha passat per la UE Castelldefels i el CF Damm. Forma part de l’FCB Escola (ara denominada BARÇA Academy) des del 2013, assumint el càrrec de director de la BARÇA Academy de Nova York, al febrer del 2019, després de poc més d’un any com a responsable de la de Costa Rica (desembre 2017 – febrer 2019).
Rodamón del futbol, hem volgut conèixer com viu un castelldefelenc, en la denominada ‘capital del món’, aquest moment excepcional.

 

Com estàs portant aquest temps de confinament a nivell personal?
M’ho he pres des del primer dia com una oportunitat per poder passar més temps amb la Irene, la meva dona, i el Jan, el meu fill, cosa que abans, per motius laborals, era bastant difícil…

Vius en un dels estats més ‘colpejats’ per la #COVID19 als Estats Units com és el de Nova York. Quines mesures s’han aplicat per combatre-la i quin és el procés de desescalada marcat?
L’estat d’alarma als EUA es va decretar el passat 13 de març i el dia 20 es va decretar el confinament general a l’estat de NY. Des de llavors, només els treballadors essencials poden seguir treballant fora de casa. En cas d’haver de sortir per necessitat (anar a comprar, a la farmàcia, etc.) s’ha de fer amb mascareta sempre que no puguis assegurar que podràs respectar la distància de 6 peus (uns 2 m) amb la resta de la gent, a més, òbviament, de la resta de recomanacions generals com ara utilitzar guants, rentar-se molt les mans, no dur-se les mans a la cara, etcètera.

Pel que fa a la desescalada, estem pendents del que marca el CDC i el govern, tant a nivell estatal com a nivell nacional. A partir del 15 de maig, comença el que pretén ser una tornada progressiva a la “normalitat”. Segons ha marcat el governador Cuomo, la desescalada constarà de 4 fases en les quals els tests i el recull d’informació, així com la capacitat d’adaptabilitat dels comerços privats i la consciència social, seran cabdals per anar sortint d’aquesta situació de manera progressiva i no donar passes enrere.

Des de quan esteu sense activitats esportives a la BARÇA Academy que dirigeixes?
Des del mateix dia 13, quan es va decretar l’estat d’alarma.

Quines accions alternatives heu plantejat per no perdre el “fil’ de la temporada, encara que sigui de manera telemàtica?
Hem posat en marxa un programa d’activitats de periodicitat setmanal. Aquest programa conté diferents reptes coordinatius i condicionals, activitats de videoanàlisi i diferents “Kahoots” (qüestionaris interactius). També mantenim reunions setmanals amb l’staff d’entrenadors i aquests alhora amb els jugadors i les famílies. A més, a través dels “Parent Volunteers”, una mena de pares-delegats que tenen els equips aquí, estem intentant de mantenir el vincle amb les famílies d’una manera més directa.

Ets al capdavant d’una escola de caire eminentment formatiu i que té el segell d’una gran entitat planetària com és el FC Barcelona. En quin grau pot afectar la pandèmia al procés de formació tant de jugadors com d’entrenadors?
Està clar que aquesta aturada no beneficia en cap sentit el procés de formació estrictament “esportiva” dels jugadors/es. Si bé estem intentant que segueixin millorant el seu coneixement vers el joc des d’un altre punt de vista a través de les activitats de videoanàlisi, la nostra proposta està basada en l’experiència del jugador/a dins la pràctica, que el jugador experimenti i prengui decisions dins dels diferents contextos que es donen en el joc, i la situació actual, evidentment, no ho permet. No obstant això, des d’un punt de vista d’educació en valors, quelcom no menys important per a nosaltres, crec que aquesta situació ens obre un ventall de possibilitats que hem d’aprofitar i sobre el que hem de fer reflexionar els jugadors/es. És un bon moment per valorar les estones en família i tot allò a què tenen accés en condicions normals i que ara no poden gaudir, per exemple.

Quina és la filosofia general d’actuació d’una BARÇA Academy?
La filosofía del club és clara i no varia independentment de l’indret del món en el qual ens trobem. Entenem el futbol com una escola de vida que ens permet formar persones a través de l’esport. Busquem canviar el món per mitjà de l’excel.lència en l’esport, recolzats en la influència que el nostre escut ens dona, aprofitant-ho de la manera més positiva possible i sempre fidels als trets identitaris que ens defineixen: el nostre estil de joc, el nostre compromís social, els nostres valors, les nostres arrels catalanes…

Com és el futbol formatiu no professional als Estats Units?
Hi ha molt de talent i les famílies estan molt compromeses, no tenen problema per invertir temps i recursos en la formació dels seus fills i filles. Les propostes dels clubs són molt diverses, igual que et pots trobar a Catalunya. Per mi, la diferència principal recau en l’estructura competitiva, a diferència del que estem acostumats a Catalunya on només existeix una federació que aglutina tot el futbol base i l’agrupa regionalitzant-lo i ordenant-lo per nivells; aquí són les diferents lligues privades, que depenen de diferents órgans federatius, les que organitzen les competicions.

Des de la distància, com has viscut l’evolució de la pandèmia aquí a Castelldefels, on hi tens la família, i també arreu de Catalunya i Espanya?
Hem estat molt pendents d’un familiar a València que ho va passar molt malament, però que, per sort, ja es troba bé. Aprofito per enviar-li una abraçada ben forta! Pel que fa la resta, amb preocupació per la situació, com és normal, però també amb la tranquil.litat que dona poder tenir contacte gairebé diari gràcies a les noves tecnologies i veure que es troben bé.