Una llei de memòria només per a la galeria

Aquests dies ha estat noticia l’avantprojecte de la nova Llei de memòria democràtica que vol aprovar el govern espanyol, una llei que arriba tard i es queda curta.
El nostre país històricament ha fonamentat la seva identitat col·lectiva en valors com la llibertat, la justícia i la igualtat, i també en el respecte a la dignitat de les persones. Ja des de 2007 comptem amb un instrument per a desplegar totes les polítiques públiques adreçades a la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica, com és el Memorial Democràtic. Per nosaltres la recuperació de la memòria ha estat essencial per retre homenatge a una generació de dones i homes que van resistir tots els horrors, perquè estimaven la vida, la llibertat i la fraternitat.
En els darrers anys s’ha avançat molt més. La coneguda com a “Llei de fosses” de 2009 que desplegava protocols de localització i identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, donava resposta a la difícil tasca de les famílies per a la localització i exhumació de les restes dels seus familiars desapareguts. I ja al 2017 en el que s’aprovà la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme s’intentà tancar el cercle declarant nuls els judicis i els consells de guerra per causes polítiques de la dictadura franquista.
A Castelldefels, des de l’anterior mandat, hem avançat en la recuperació de la memòria democràtica: vam restituir els noms de Ramon Fernàndez Jurado i de Margarida Xirgu, vam donar nom a l’Edifici de la República i vam senyalitzar l’itinerari de la memòria. Una voluntat, que inclou també la perspectiva de gènere, reivindicant, com la Neus Català, les oblidades dels oblidats.

Amb aquest nou intent el govern espanyol no ens confondrà. A pocs dies del 80è aniversari de l’afusellament del MHP Lluis Companys, elegit democràticament i assassinat per ser el símbol de la Catalunya Republicana, continuem exigint la reparació total per les víctimes del franquisme i la sol·licitud de perdó, tal i com van fer, per dignitat, França i Alemanya al 2008.

Lourdes Armengol

Grup Municipal ERC