L’Any del Bou

A mitjan mes de febrer se celebra enguany l’entrada de l’Any Nou Xinès, que en aquesta ocasió és el del bou, que en l’horòscop xinès representa la prosperitat que s’obté a partir del treball dur, per això les persones nascudes sota aquest animal solen ser pacients, treballadores, organitzades, amb metes clares i ambicioses. Segons la tradició xinesa, la Festa de la Primavera és l’Any Nou del calendari lunar xinès. Aquest dia, cada família penja pancartes amb inscripcions simètriques i crema pólvora per celebrar joiosament l’entrada de l’any. Segons la llegenda, en l’antiguitat hi havia un cruel monstre anomenat “nian” (que en l’idioma xinès significa ‘any’), que feia el mal a tot arreu. El Déu del Cel, aleshores, el va tancar a la muntanya i només li permetia sortir una vegada cada dotze mesos. A penes passava aquest lapse de temps, el “nian” sortia a cometre maldats novament. Així, la gent es va reunir una vegada per buscar la manera de fer-li front, i algú va dir que el “nian” li tenia por al color vermell, a les espurnes i al soroll. Des de llavors, la gent va començar a penjar pancartes d’aquest color a les portes, a tirar petards i tocar tambors i gongs sense parar a fi que el “nian” s’espantés de debò. I així va ser, per la qual cosa el monstre va fugir terroritzat cap a la muntanya de la qual no es va atrevir a baixar mai més. Una vegada dominat el “nian”, els xinesos van començar a celebrar l’Any Nou sense cap mena de temor.

Feliç Any del Bou!