EL BARQUITO

La història del Barquito no s’entén sense en Santos García Caurel (León, 1953) un home foguejat al llarg dels anys i que ha estat un dels restauradors amb més iniciatives que coneixem. Després de la seva reeixida aventura a La Vespa, amb l’Ernesto, en Santos va reobrir el Barquito, en hores baixes, a la platja a tocar del carrer 14, agafant el relleu de Manuel Bouzo qui l’hi va traspassar. Basat en dues línies principals: una, la de ser fidels a una cuina mediterrània, ideal per a la nostra platja i, per l’altra, obrir-lo als visitants a través d’una atrevida oferta, en Santos i el seu Barquito van ser pioners a la nostra platja en espectacles en directe.
Els seus shows còmico-musicals i de transformisme van ser pioners a la nostra ciutat i la comarca. Personatges com Manolo Albéniz, el cantant Aitor o Katy Estrada van passar per l’antic Barquito. Un altre dels trets característics que el va diferenciar va ser la seva oferta de menjar i espectacle, po-sant llum i color als dinars i sopars mediterranis, cosa que el va portar a omplir el local amb autocars vinguts d’arreu al llarg del temps. El millor peix i marisc comprat de matinada pel propi Santos no hi faltava mai en la seva oferta gastronòmica.


Malgrat la Llei de Costes i la transformació del Passeig Marítim, el Barquito va seguir endavant a partir de 1992 en una nova ubicació, la Rambla Marisol, en el lloc que ara ocupa el Bufet Lliure Orenes. La idea original es mantenia viva, i el restaurant-espectacle es va nodrir de grans personatges, com ara els recordats Angelo o Juan Reina, amb altres noms com Rosita Amores, Silvan o Sandra Mare. Això sense oblidar mai la bona cuina.
En Santos García va seguir al capdavant fins al 1998, quan va traspassar el negoci i va començar altres projectes, com ara el Restaurant del Mompou, més tard el del Club Marítim o el “xiringuito” Les Palmeres. De ben segur que tots tenim algun bon record del Barquito, i la seva gent, un local que sempre va ser un referent per a moltes famílies de Castell-defels i arreu.
Pep Ribes