PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

La pintura de Ángel Fernández Cabrera

Javier Clemente

La creació en l’art li serveix a Ángel Fernández, qui col·laborà fa anys amb La Voz de Castelldefels, com a matalàs en el qual poder llançar-se i descansar-hi. Això diu en un reportatge sobre la seva obra…, i matisa: “Tal com hi ha malsons, també n’hi ha de bons”. En l’art, ell confia com en aquella superfície tova per reposar. Al taller troba una manera de deixar-se anar, perdre’s i renovar-se. En aquell espai de seguretat, crea. Normalment ho fa confiant en l’accident. No parteix del blanc absolut, perquè el llenç sense res suposa un espai de massa llibertat. S’estima més tenir un punt de partença primigeni que funciona com a catalitzador on s’inicia la reacció creativa. Una empremta, una taca…, sempre es poden prendre com a punt inicial. En l’obra que el GREHIC ha preparat sobre l’autor es descobreix, molt especialment, aquesta manera de procedir. L’empremta d’algú altre pot indicar el pas següent a fer. Aquesta primera imprimació pot ser duta a terme per un cos prèviament empastifat amb pintura, subtilment untat amb pigments multicolors. Aquest és el desafiament fecund que, en les darreres produccions de Fernández Cabrera, origina l’obra. El capítol més uniforme de tot el llibre ens permet gaudir, després de recuperar instantànies efímeres del mecanisme de treball, del resultat plàstic i interpretar-ho d’una manera determinada, la d’alguns dels col·laboradors amb què s’ha gestat el projecte. Moltes han estat les veus que s’han sumat a l’obra coral que ha volgut harmonitzar Javier Clemente. A la seva escriptura s’han sumat molts fragments… Per a “Antecedents”: Jorge Stoysich, Naturaleza Cabrera i Carmen Fernández. Per a “Recorregut curricular”: Jorge Stoysich. Per a “Sensacions primeres”: Ángel Fernández, Javier Muñoz, Idoia Verdini, Felipe Sérvulo, Jorge Stoysich, María José Carpio, Isabel Revert i Anabella Mellior. Per a “Des de l’empremta del cos”: Félix de Castro i Ángel Cabrera.
El llibre, a més, presenta una aportació especial, tot un text que parla de “La pintura com a pregunta”, degut a Félix de Castro Ortín. A tots ells, el GREHIC, dona les gràcies, així com a qui ha estat copartícep de l’edició amb la selecció de la pròpia obra: el pintor Ángel Fernández Cabrera.