Jordi Notó i Brullas. Presenta el libro “Castelldefels desaparegut”

El dimarts 5 d’abril vaig presentar en la biblioteca Ramon Fernández Jurado el llibre “Castelldefels desaparegut” publicat per l’Editorial EFADÓS.
Aquest treball ofereix imatges de Castelldefels molt antigues, algunes d’elles inèdites o que jo no havia vist fins ara, després d’un treball de recerca en diferents arxius.
La meva participació en l’acte, com a autor de la selecció de les fotos i la redacció dels textos, va intentar sintetitzar el contingut i el procés del llibre. Reprodueixo i complemento part del que allí vaig dir.

Aquells que vulgueu saber què és el que trobareu en les seves pàgines es podria resumir en imatges del passat, de la història d’un Castelldefels desaparegut. Tanmateix, no seria just i pecaria de falsa modèstia si no incloc que he mirat de buscar unes imatges capaces de ser evocadores. Fotografies que fossin el suport d’una història, la que descriu els canvis i trasllats del nucli neuràlgic de la població, i que reflecteixen les petjades transformadores de l’home en aquest entorn.
He fet una selecció amb la intenció que aquells instants congelats damunt del paper ens diguin coses, que ens parlessin en definitiva del passat de la ciutat.
Això és el que descobrireu en aquest llibre. I puc dir que les fotos són molt bones, i ho puc dir ben fort i ben alt perquè no són meves. He anat a cercar-les a diferents arxius. Permeteu-me donar, una vegada més, i sempre que tinc ocasió ho faig, el meu agraïment als arxivers, conservadors i tècnics que fan possible consultes cada cop més assequibles i millor documentades.
En el llibre òbviament hi ha imatges de l’arxiu municipal, però també d’inèdites, almenys per a mi ho són les trobades en el Centre Excursionista de Catalunya, l’Institut Cartogràfic de Catalunya, Arxius Nacional de Catalunya, el fotogràfic de Barcelona.”
Complementen les fotos publicades el fons de l’Editorial Efados nodrit en bona part de l’escaneig d’imatges cedides per la gent de Castelldefels. Tasca que mai hauria pogut tenir a l’abast, de 4.000 imatges, sense la feina feta prèviament a la meva tasca. La feta per part de l’arxiu municipal, el parroquial i la dedicació del Grehic. Del grup de recerques històriques, en destaco la tasca prèvia que havia fet, la qual em va servir de base per trobar les persones que tenien imatges i vaig descobrir que me’n podien facilitar més. Com una taca d’oli, es va obrir el ventall de castelldefelencs disposats a aportar el seu record.
Pels que no vàreu poder assistir, sintetitzo l’acte: a banda de la meva intervenció, que es va iniciar amb la salutació de la directora de la biblioteca, Marta Granel, unes paraules del regidor de Cultura i primer tinent d’alcalde Jordi Maresme, i la presentació de la col·lecció de l’Editorial EFADÓS, a càrrec de Roser Arís, editora del llibre.
No oblidem d’on venim, de com era el nostre entorn.
Pensem que som els hereus del llegat, que les imatges publicades ens recorden el poc que ens en queda.
Espero que aquest llibre serveixi per mantenir viu, en el possible, el record de la nostra essència.