La Font del Poble Vell

Al bell mig de la plaça Major de Castelldefels

M´agradaria compartir el dibuix d’aquesta antiga postal del Poble Vell, de Castelldefels, on es veuen dues dones que treuen aigua (les dues dones tenen per casualitat el mateix nom, Teresa Sánchez, i una és cunyada de la Montserrat Carreras) d´una font que recorda la de la Caputxeta pel sistema de roda per fer pujar l’ aigua.

Gran feina del nostre col·laborador, Enric Ferrer Batet. Ha convertit la foto petita en un dibuix.

Aquesta font, a la plaça Major del poble, té una curiosa història que vaig conèixer per la Montse Carreras, filla d’en Sebastià Carreras, el primer policia municipal de Castelldefels.
El Poble Vell era l’aneguet lleig de Castelldefels, fins al punt que no hi passava ni tan sols la processó del Corpus, tot i que també guarnien els carrers amb catifes de flors. Els ciutadans es van queixar i, l´any següent, el 1947 o 1948, la processó va arribar al barri.
S’ornava també un altar i el Poble Vell es va esforçar molt per la decoració, fins i tot hi havia dos nens vestits d´angelets, i hi va treballar tot el barri sota la direcció d’en Nicasi Planes.
Era costum donar un premi de 200 pessetes de l’època al carrer i altar millor guarnits. I sí, va guanyar Poble Vell, però no van voler els diners, sinó que van aprofitar l´ocasió per demanar una font, perquè el barri no tenia aigua i se subministrava del pou d´un veí, l’Enric Planas Tintorer, “El Carreter”, germà d´en Perico, que vivia al carrer Major, núm. 2, i al núm. 1 hi havia l´Ajuntament amb els calabossos.
Al dibuix de la fotografia, s’hi veu l’actual carrer Isaac Peral, i la primera porta és la carnisseria de la Montserrat Raventós Petit, i la segona de la família Sánchez. Sobre el carrer Major, la primera porta és la de Cal Maño, Ramon Arpa, després Cal Zacaries i, la tercera, de la Sra. Custodia.
Es va fer venir al “pouer” (pouater), que era l´Àngel Bergel de Torres (1898-1966), que va fer el pou i la font. A sobre es va col·locar una mena de fanal perquè el barri, a la nit, no tenia cap mena d’enllumenat públic. L´Àngel, que havia vingut a viure de Sants a Castelldefels, tenia un establiment de material elèctric amb centraleta de telèfon on avui és l’avinguda Constitució, 101.
Bergel, passada la guerra, als anys 40 va començar a fer pous artesians i mereix un proper capítol a part per la seva importància per a Castelldefels .
A la postal, també s’hi pot veure un nen, que és el Joan Arenols Sánchez, i un cavall amb un sac amb alfals com a morrió.
Lamentablement, el fotògraf de la postal no va tenir un bon dia, ja que l´ ombra va fer malbé part de la foto, deixant detalls en la foscor, però gràcies al dibuix podem recuperar una visió millor de la plaça Major amb la font dels anys finals del 1940.

Agraïments
A la Sra. Angelines Bergel , Antonia Planas, Montse Carreras i al Sr. Pere Escayola Sentís