El LLARG VIATGE DEL CAGANER

L’ULL MALIGNE

Por Enric Ferrer Batet

El pessebre nadalenc és una petita meravella que cada any encara reuneix moltes famílies al seu voltant. Grans i petits parlen d’on va col·locada aquesta o aquella figureta, el Nen Jesús, els àngels, els pastorets, el pont… N’hi ha una, però, que fa molta gràcia als menuts: el caganer. Mig amagat en la molsa sembla haver-se camuflat per una emergència i fa que tota l’escena quedi aturada en aquest moment d’humanitat. Un personatge únic que sembla molt nostre —la barretina, la faixa…—, però això no és del tot cert. El caganer fa més de 3.800 anys que fa feina, i la seva funció original avui ja no es recorda.

Rajola holandesa blava vora 1650 d C 8 rajola catalana s. XVIII d C. Rajola catalana s. XVIII d C

Els antics creien que hi havia persones que posseïen el poder de fer mal amb la mirada envejosa i això els provocava pànic. Quan gent jove i plena de salut emmalaltia i moria de sobte, no ho atribuïen, posem per cas, a un animal mort en el curs de l’aigua amunt. En ignorar-ne la causa, ho atribuïen al mal d’ull i per protegir-se’n acudien a tota mena d’amulets.

En l’antiguitat l’amulet més popular va ser el fal·lus. Com a exemple, tenim el que hi ha, en relleu, a la dreta de la porta romana d’Empúries, perquè no entri el mal d’ull a la ciutat.

El segon amulet més popular era la imatge de l’ull maligne atacat per animals perillosos, persones o armes. El més antic que he trobat és egipci, de vora el 1400 aC.

El tercer amulet en aquesta competició de popularitat era el caganer. El més antic que conec és un segell d’esteatita de la Creta minoica de fa aproximadament 3.800 anys. En els segles VII-VI aC el caganer va conèixer una enorme popularitat. En un segell fenici en què el deu egipci Bes, que protegia contra els esperits, fa de caganer i se’l veu envoltat d’ulls malignes —en els ulls més antics l’iris és una línia horitzontal, no és rodó.

5 segell grecs V a C. Die antiken gemmen. Peter Zazzof 1983
6 relleu de marbre a la Abadia de Woburn UK funal. sII, Inici s III d C.


L’ull número sis plora; ha rebut. En Bes li ha fet mal i l’ha ven çut. En aquests segles, en tot el Mediterrani el caganer també és present en relleus a l’esperó i als timons dels vaixells, per demanar protecció.
Al segle V aC, en anells i joies, el caganer es representa de cara o de perfil, però sempre mirant cap enrere.
En ceràmiques preromanes també hi és present, com en una trobada a Numància.
Al món romà l’ull maligne apareix en joies, mosaics, etc., i en un relleu de marbre del segle II dC trobat a la Britània, que es conserva a l’Abadia de Woburn. S’hi veu l’esquema clàssic de l’ull atacat per felins, escorpins, serps, etc. més un gladiador, i, a sobre, perquè no hi hagi dubte, un caganer d’esquena que mira cap enrere i porta una gorra similar a la barretina.
Un incís sobre la barretina. A Roma hi havia gorres molt similars a la barretina. Una, la frígia, que volia dir estranger d’orient; l’altre, el pileus, era un símbol de l’home lliure i ciutadà de ple dret. No la podia dur un esclau i estava associada a la deïtat Libertas. Mitra portava una gorra frígia i també els tres Reis Mags en els mosaics bizantins. Al segle XVII aquestes gorres es confondre en una sola.
L’edicte de Teodosi en què prohibeix els amulets —i la màgia— l’any 393 dC, no fa desaparèixer del tot el caganer, ja que perdurarà en dibuixos durant l’Edat Mitjana.

Caganer de fang prop de 1950

Al segle XVII coneix un gran renaixement a Holanda. En el món de les rajoles blaves, junt amb paisatges idíl·lics i oficis, n’apareixen moltes —ep!, moltes!— amb caganers, pixaners i personatges vomitant que per força tenen el mateix valor d’amulet. Aquesta moda també arriba a Catalunya, encara que en molt menor volum.

Al segle XVIII, Carlos III d’Espanya va promoure entre
els nobles de la Cort el pessebre, que coneixia de Nàpols. Els pessebres napolitans són una obra d’art: figures de fang de grans dimensions fetes per grans tallers, policromia… De seguida en van sorgir, de populars, que van arribar a tot arreu, amb figures més petites i senzilles.

En algun moment del segle XIX, el caganer va saltar de la rajola al nostre pessebre i així és com, després d’un llarg viatge, va tornar a casa… i per Nadal!
Cal afegir dues curiositats notables que mai s’han publicat.
Una petita figura de fang de 4,5 cm. d’un caganer per a nen de família estirada, porta un barret de la moda de 1890-1910, una pudorosa camisa de dormir i… un orinal! El caganer popular ho ensenyava tot i l’estirat tot just els ullets…, va aparèixer als encants de la Plaça de les Glòries, són tan rares que només se’n coneix alguna de Nàpols i alguna de Portugal, aquesta és la 1a que apareix a Espanya .I encara el més surrealista dels caganers: un antic anell grec o romà amb una Victòria caganera! Sembla ser del s. III a C .