Tot a punt per a l’inici de la temporada alta de bany a les platges de l’àrea metropolitana

– Incrementa en gairebé 5 hectàrees la superfície de dunes a les platges que reforça la protecció del litoral contra els temporals

– L’AMB ha instal·lat 14 noves pèrgoles d’ajut al bany per facilitar l’accessibilitat a la platja de les persones amb discapacitat

– Les dutxes i els rentapeus seguiran en desús per maximitzar l’estalvi d’aigua amb motiu de la sequera

Pocs dies abans que comenci l’estiu, les platges de l’àrea metropolitana de Barcelona ja tenen tot a punt per rebre els banyistes. Aquest 31 de maig s’ha presentat la temporada de bany a la platja de Gavà on ha assistit l’alcaldessa en funcions d’aquest municipi, Gemma Badia, el gerent de l’AMB, Ramon Torra, i el cap del servei de platges, Daniel Palacios. La preparació de les platges ha passat per un augment d’extensió de les dunes metropolitanes que són com recorda Ramon Torra “un tret singular de resistència, biodiversitat i de paisatge”, ja que aquestes permeten protegir el litoral contra els temporals i com a reservori de sorra flexible. En set anys la superfície dunar s’ha incrementat en 45.100 m2, l’equivalent a 4,5 camps de futbol.

14 noves pèrgoles d’ajut al bany

Per tal de millorar l’accés a les platges als usuaris amb discapacitat, l’AMB ha instal·lat 14 noves pèrgoles d’ajut al bany amb una inversió de 315.000 €, després de dues temporades fent proves pilot. Aquestes pèrgoles permeten als usuaris disposar d’una zona d’ombra i terreny pla, sense inclinacions.

Són plataformes modulars de 25 m2, amb fusta, estructura d’acer i sostre de vímet, que proporcionen una ombra densa i fresca a les persones amb discapacitat que hagin d’esperar el servei d’ajuda al bany. Aquesta mesura completa els accessos adaptats que ja compten amb passeres d’ample especial.

Adaptacions a la sequera

La greu sequera que estem patint ha portat a l’AMB a mantenir el tancament de dutxes i rentapeus, menys a les platges de Barcelona, on en funciona una per platja, aquesta mesura va ser implementada l’octubre de 2022 quan estàvem en fase de prealerta per sequera.

A banda, del tancament d’aquests dos elements com a mesura per reduir el consum d’aigua, s’han adoptat altres mesures com són: la neteja manual de mobiliari i instal·lacions, renovació de claus de pas intern de totes les dutxes i rentapeus per limitar al màxim les possibles pèrdues de les conduccions, control exhaustiu dels comptadors i reducció del temps de resposta en cas de detectar fuites als equipaments de l’AMB.

L’estalvi d’aigua aproximat amb les dutxes tancades és de 20.000 m3 mensuals, de tal manera que entre juny i setembre s’estalviaran 80.000 m3.

La neteja manual dels equipaments s’ha començat a aplicar des de fa dos mesos, moment en què es va decretar l’estat d’excepcionalitat. D’aquesta manera, es redueix al màxim l’ús de mànegues a pressió, que ha permès estalviar més d’un 80% d’aigua.

Les platges metropolitanes: oasis tèrmics nocturns

La successió d’estius cada vegada més tòrrids, amb més freqüència a nits tropicals, ha implicat un canvi d’hàbits i usos de les platges. Els usuaris tendeixen a anar-hi en hores nocturnes i les fan servir com a oasis tèrmics, per fugir de les altres temperatures i la xafogor. Aquesta nova tendència també comporta una adequació del servei de neteja, amb reajustament d’horaris i un increment de la neteja manual.

Pas endavant en la col·laboració amb el Ministeri

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha posat en marxa un paquet de cinc projectes que donaran resposta a la regressió estructural del litoral metropolità. La descontaminació de la platja del litoral de Sant Adrià de Besòs ja està marxa, mentre que l’estabilització de les platges de Barcelona es troba en procés de licitació.