TORNA LA MÀGIA DE SERRA SANTA

Les parets de l’església de Santa Maria de Castelldefels acullen l’obra màxima d’un gran artista: Josep Serra Santa (Buenos Aires, 6-12-1916 / Valldoreix, 1998).

Per Enric Ferrer Batet

Jordi Orriols treballant a Castelldefels (juny 2023)

La bona relació entre el rector mossèn Josep Codinach i el propietari de les Galeries Augustes, el Sr. Juan Antonio Pla Sellarés, estiuejant assidu de la nostra població, va fer possible que un jove Serra Santa es prengués aquest encàrrec com un repte molt personal i treballés pràcticament gratis, només la manutenció i materials. Per això, en acabar, l’alcalde Sr. Viñas li va regalar un terreny a Montemar i també li va buscar al millor per posar l’arrebossat, nascut a Argentina com ell: Pere Casadevall i Ramón (Buenos Aires 15-1-1928 / Castelldefels, 17-3-2003 ), que va utilitzar un sistema d’encofrat del morter de calç amb xarxa metàl·lica per aconseguir una major resistència, tècnica que ja havia assajat a l’Argentina. De fet, els problemes posteriors han estat provocats per la vellesa de la teulada que ha permès filtracions d’aigua. Cal destacar la importància del mestre que fa el reboc, perqué el fresc, un cop estès, ja s’està assecant obligant a treballar contra rellotge, a treure el que s’ha posat si està massa sec per posar els pigments i a igualar la capa nova amb totes les anteriors. No és un treball apte per a cardíacs, i no el pot fer qualsevol. El Pere, que sempre va conservar la doble nacionalitat, acumulava una gran experiencia: havia estat encarregat a la Constructora Castelló i després de l’obra de l’Església va ser encarregat a la Rocalla fins a la seva jubilació.
L´obra es va fer en 2 vegades: la primera, l’absis, l’any 1952; la segona, els laterals, de maig del 1953 al 1957 (nota 1 ).
S’acostava el centenari del temple (era l’any 2007, faltaven 2 anys ) i unes esquerdes horroroses havien aparegut recorrent de dalt a baix els frescos. Per això, mossèn Francesc de Paula Sala i una comissió parroquial es van posar en contacte amb en Jordi Orriols, un dels millors, tal com ho demostra el seu treball a les pintures de Castelldefels.
Jordi Orriols (Sabadell, 1952) va ser Teòric (és a dir, expert en teixits, trames i colors ) a l’empresa familiar, va estudiar a l’Escola Massana i a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. Mentre estudiava, es va anar interessant per la restauració, tot el procés de neteja, consolidació, recuperació de l’esplendor original. Tot això l’anava fascinant fins a voler fer de l’art de la restauració el seu ofici. La primera vegada que va venir a veure les pintures, creia que seria quelcom petit. Van entrar per la sagristia, estava fosc, van donar a l’interruptor i la llum va anar apareixent a poc a poc com un clarejar, i així es va veure traslladat a l’interior d’una immensa obra d’art de 480 metres quadrats. Recorda haver quedat realment sorprès (em va comentar que s’esperava una obra no molt gran i allò era la Capella Sixtina del Baix Llobregat!). Un cop reparada la teulada, va treballar des de gener del 2008 al desembre del 2009, just a temps per al centenari.

Una nova filtració l’ha fet tornar al nostre poble i podem veure’l sobre la bastida durant aquest juny de 2023. Per a aquesta segona vegada calcula uns 3 mesos de feina. De tot cor…, desitgem veure’l sovint, però que només calgui veure’l com a amic i visitant!

Nota 1 .-Molt recomanable el treball de Javier Clemente Hernández, SERRA SANTA PINTURA MURAL A CASTELLDEFELS, Ajuntament de Castelldefels, 2001.

Agraïments : Sr. Pere Casadevall i Fusté