La família Riba,Can Baixeres i el Café del Centro

Per: Enric Ferrer Batet

Les persones que treballaven al sector del carbó, a principis del segle XX, van ser sorpreses per la Primera Guerra Mundial, que va generar una demanda no coneguda fins llavors. Això va fer que fossin anys d’una gran prosperitat i en acabar la guerra, una d’aquestes famílies, la família Riba, va decidir treballar la terra invertint els guanys comprant l’heretat de Can Baixeres, a Castelldefels, molt al principi dels anys vint.

Eusebi Riba


Lluís Baixeres Espiell tenia propietats agrícoles a Castelldefels i va fer construir la seva residència d’estiueig coneguda com a Can Baixeres. La va gaudir poc ja que va morir l’any 1915. Amb els Balaguer, els Girona, els Güell, els Jubany…, va ser un dels pocs automòbils del poble, presidents tots ells del Reial Automòbil Club de Catalunya. Els Baixeres van continuar venint a Castelldefels fins a la Guerra Civil. A més de les persones que tenien cura de la casa, tenien una cuinera que es deia Teresa ( nota 1)
Can Baixeres havia estat heretada per un ciutadà de l’Hospitalet de Llobregat, no volia complicacions i no va trigar gaire a arribar a un acord satisfactori amb en Joan Riba Sabaté. El terreny de la masia era enorme, anava des de la bassa de Can Roca (que es troba al final de l’actual c/ Castanyer i del passatge de l’Espígol) fins a la corredissa, actual Rambla Marisol, i des de Can Sopes, que estava a l’avinguda de la Pineda, fins al carrer actual de doctor Ferran.

Sra. .Joaquina Achell i Sra. Quima Gorina en el cor del Centro. Foto de l ‘Avants de Castelldefels


La família va arribar a Can Baixeres i es va trobar amb la sorpresa de l’extra de l’Arca de Noè, perquè la finca incloïa 15 o 20 vaques, molts cavalls, oques, conills, algun porquet i una gran selecció d’aus de corral, entre d’altres.

Joan Riba i Sabater i esposa


L’any 1928, neix en Joan Riba Gorina i el seu pare decideix construir el Centre Cultural de nova planta, que es convertirà en l’autèntic centre cívic del poble a l’actual avinguda de la Constitució cantonada amb c/ doctor Ferran. Es va inaugurar l’any 1931, i va ser seu de la Societat de Caçadors. A la planta baixa, la barra, la cafetera, el billar i les taules de marbre on s’asseien juntes persones de diferents edats que compartien xerrada, partida de dòmino, cafè, vivències.., ningú era estrany, un lloc màgic on la solitud no existia. A la planta superior hi havia la sala d’actes i l’escenari, es feia ball i teatre, i qualsevol acte cultural del nostre poble passava per allà.
Durant la guerra, la sala d’actes va ser convertida en hospital on es guarien ferits. L’any 1953 veu el matrimoni d’en Joan Riba i la Lluïsa Ferré, que es fan càrrec del Centro que acollirà dos grups de caramelles, una societat de caçadors i una altra de pescadors, classes de català i una colla sardanista. Els germans Mateo, “els cecs”, venien a assajar al Centro també.

Can Baixeres


La casa de Can Baixeres va ser heretada per l’Antonieta Riba Blanch i va passar a ser propietat dels ciutadans del poble gràcies a la gestió de l’alcaldessa Candela López Tagliafico l’any 2017. El Café del Centro va estar en actiu fins 1972.Tant la família com els dos edificis han passat a ser una important pàgina de la historia del nostre Castelldefels.

Nota 1.- Jordi Tresserras, a Facebook, del seu molt proper llibre CUINA DE CASTELLDEFELS, amb receptes del nostre poble dels darrers dos segles.
Agraïments a la família Riba
Sr. Francesc Chaves
Sr. Jordi Tresserras