L’any del Drac de Fusta

.A l’hora d’escriure aquesta columna ens trobem tot just a mitjan d’un febrer de vintinou dies, el que vol dir que enguany tenim un any anomenat “de traspàs”, cosa que com tothom sap s’esdevé cada quatre anys. Tot just fa uns dies hem celebrat l’arribada de l’Any Nou Xinès, enguany l’Any del Drac de Fusta. A Barcelona capital existeix una comunitat xinesa gran i consolidada que, any rere any, celebra amb els barcelonins la festa de l’Any Nou, tan i tan important per als xinesos. I des de fa un grapat d’anys s’organitza a Barcelona, juntament amb entitats pròpiament barcelonines i catalanes, per una banda, i xineses per una altra, una rua espectacular, a banda d’altres activitats culturals durant tot un cap de setmana. Fins i tot, han creat una web en la qual, en català, castellà i xinès, podem obtenir informació de l’Any Nou Xinès i de tot el que l’envolta. D’aquesta web (https://www.anynouxines.barcelona/cat/index.html) extrec la següent informació: “El drac (龙 lóng) és un dels quatre animals benvolents de la mitologia xinesa i un dels dotze animals de l’horòscop xinès. La seva popular imatge ha estat utilitzada durant mil·lennis per simbolitzar força, majestuositat i estatus. Es pot reconèixer fàcilment per la seva notòria figura i trets distingits, que provenen d’una combinació de diversos animals com el tigre, el bou, el gos, el lleó, la serp, l’àliga i diverses espècies marines. Sota la influència del drac viuen les persones nascudes el 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012 i 2024. Es diu que els nascuts sota el signe del drac són líders segurs de si mateixos, gràcies a la seva personalitat carismàtica i dominant. Cada any, els animals de l’horòscop xinès estan associats a un dels cinc elements (aigua, fusta, metall, terra o foc), la qual cosa els dona una dimensió més profunda. Per al 2024, l’element que el marcarà serà la fusta, que simbolitza imaginació, adaptabilitat, progrés i energia vital; mentre el drac simbolitza honor, poder i prestigi. Aquesta combinació augura que el 2024 serà un període d’innovació, flexibilitat i canvi. Per això, enguany serà un bon any per començar nous projectes, explorar interessos creatius i aprofitar oportunitats de creixement i desenvolupament professional. És innegable la forta presència del drac dins del mode de vida de la societat xinesa, que roman com a símbol de saviesa, amabilitat, harmonia i prosperitat. Una mostra d’aquest fet és la dansa del drac, que es balla durant la celebració de l’Any Nou Xinès per augurar un bon inici d’any, atraure la bona sort i allunyar totes les males energies”. Que bé que sona tot això! Aquestes llegendes fan que la vida sembli bonica, però el dolor, el patiment i la barbàrie són, entre d’altres, els eixos de les vides de bona part de la humanitat. Tant de bo que aquest Drac existís i fos capaç de lluitar contra el Mal i derrotar-lo…, però molt em temo que es trobi pel camí un Cavaller perdonavides, especista i ignorant, que l’acabi matant…