Sant Jordi

Por Enric Ferrer Batet

El dia 23 de abril de 1456 les Corts Catalanes varen proclamar Sant Jordi San Patró de Catalunya, la seva imatge tan personal té una curiosa història …
Al final de l’imperi romà, època de violentes crisis, cobra una gran importància la imatge d’un soldat màrtir, Jordi, a qui ja es va dedicar una església el 350 dC a Diòspolis.

Antecedents de la imatge de Sant Jordi

Foto de Dean Morirty en Pixabay
Avui Sant Jordi és el Sant Patró de Catalunya, d´ Alcoi, Anglaterra , Aragó , Banyeres de Mariola , Bulgària , Càceres, Etiòpia, Geòrgia, Grècia, Hongria, Lituània, Paiporta, Palestina , Portugal, Txèquia,i Ucraïna , També els musulmans el veneraven amb el nom de cavaller verd, la seva imatge avui és força coneguda , a cavall matant el drac, símbol del mal (això és una aportació àrab, la història del drac i la princesa ). La història de l’heroi contra el drac ja era vella a l’antiga Sumèria, fa 5000 anys .
Joan Amades situa la llegenda de Sant Jordi i el drac a les muralles de Montblanc (no volíem ser menys importants que els altres, tothom el situa al seu poble). La llegenda “bona” (naturalment, la nostra) diu que de la sang del drac va brollar un roser de roses vermelles i que d’aquí ve la tradició de regalar una rosa el dia de Sant Jordi. Això permet a la gent organitzar la SETMANA MEDIEVAL DE MONTBLANC que ha estat declarada “Festa d’interès turístic nacional”, val la pena desplaçar-s’hi per assistir a un espectacle fora de la “pantalla” en el món real. Molt recomanable.